Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. január 22.

Leírás

 

Lezsák SándorAttila fia, Csaba királyfi” című kötetét maga a szerző, Lezsák Sándor mutatta be 2018. január 22-én. KÉSZ csoportunk jó kapcsolatot ápol a KDNP Győri Szervezetével, már több közös programon vettünk részt, de ilyen közös szervezésű esemény még nem volt. Dr. Pergel Elzával, a KDNP elnökével történt egyeztetés után nagy igyekezettel készültünk a könyvbemutatóra. Bár egy politikai szervezet és egy civil szervezet programjában lehetnek különbözőségek, a mi esetünkben azonosak a célok, a keresztény értékek képviseletén kívül, többek között a magyar hagyományok megélése, a hazaszeretet, a határon túli magyarság segítése. A mai este közös nyelve a kultúra volt. Külön öröm volt számunkra, hogy a Kultúra Napjára esett Lezsák alelnök úr választása. Megosztva a feladatokat, én a győri KÉSZ elnökeként Lezsák Sándor életútjából az alkalomhoz illő eseményeket emeltem ki, többek között a Himnuszról vallott hitvallását, illetve a „Mit jelent ma magyarnak lenni?” kérdésre adott válaszát.

 

Pergel Elza az Attila fia, Csaba királyfi című könyvvel kapcsolatban tett fel kérdéseket a szerzőnek. 1. Miért választotta a romantikus népszínmű formát Lezsák Sándor? 2. Milyen belső indíttatás vonzotta a szereplőválasztáshoz és a történet megírásához? 3. Milyen aktualitása van a műnek, véletlen összeesés van-e a 478-479-ben hazatérő Csaba királyfi és a ma itt élő magyarok sorsa között?

 

Lezsák Sándor a tőle megszokott felkészültséggel válaszolta meg a kérdéseket. A mű megírásához sok előmunkálatra volt szüksége, rengeteg anyaga halmozódott fel már a Szörényi Levente Atilla Isten kardja című rockoperához szövegkönyv megírásához is. Az írói, költői szabadság lehetővé teszi, hogy szabadon válassza ki úgy a formát, és a tartalmat, melyben adott esetben a valóság és a képzelet jelen van. Részletes indoklásokat hallhattunk az Elnök úrtól, melyből nem hiányoztak az író személyes életéből vett emlékek, életpéldák sem.

 

Megtiszteltetésként fogadtuk Lezsák Sándor ajándékát, előre dedikált könyvvel lepett meg őt főt, akik a KDNP és a KÉSZ munkáját folyamatosan segítik, és a mai könyvbemutató szervezésében is részt vettek.

 

Még egy meglepetés várta a hallgatóságot, 10 könyvet ajánlott fel az Elnök úr a jelenlévők között, amit úgynevezett tombolasorsolás formájában osztottunk ki. Ezt követően hosszú sorbaállás után Lezsák Sándor dedikálta a megvásárolt és a sorsoláson nyert könyveket.

 

Ezen az estén is bizonyítékát kaptuk annak, amit Kodály Zoltán is vallott, hogy nincs kultúra magyarság nélkül és magyarság kultúra nélkül, de ide illőek Bartók Béla szavai is: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”