Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. február 23.

Leírás

Polgári László görögkatolikus parókus volt a vendégünk 2017. február 23-án. A témaválasztás teljes mértékben igazodott a helyszínhez. Az Apáczai Csere János Kar, vagyis a Tanítóképző Barsi Ernő termében, a címben szereplő megszólítottakon kívül voltak fiatalok is, akik még a családalapítás előtt állnak, de örömünkre több pedagógus kolléga is jelen volt, akik számára, akár munkaköri feladat is „A hit átadása – Szülői, nagyszülői felelősség és lehetőség”. Mindez magába foglalta azokat a feladatokat, elvárásokat, követendő mintákat, amiket a hitre nevelés takar.

A sok gyakorlati példával megvilágított előadás középpontjában természetesen a gyermek állt, aki azon túl, hogy Isten ajándékaként kapjuk, „nemcsak valakié lesz, hanem valakivé válik a hit által is. A hitre neveléshez szükség van négy alapigény kielégítésére, „a szeretettartályra”, biztonságra, szeretetre, érvényesülésre, melyek által kiegyensúlyozottá válik a gyermek.

A hitre nevelés egyik legfontosabb eszközeként az imádságot említette László atya. Jól érzékeltetett példákkal követhettük nyomon az egyes korok sajátosságait, két éves kortól a felnőtt korig kaptunk ötleteket, segítő tanácsokat a gyermekek imádságos életének kialakításához.

A hitre nevelésben meghatározó a szülői minta, de kiemelten fontosnak tartja László atya az apai példaadást, a gyermek elé tárt megélt hitéletet. Az előadás érintette a bűnbánat, a következetesség, a megbocsájtás, a szigor kérdéseit, melyhez szintén gyakorlati, megfogadható segítséget kapott a hallgatóság.

Többször kihangsúlyozta, a szülők, nagyszülők hiteles életpéldáját, akik türelemmel, kellő bölcsességgel segíthetik gyermekeiket, unokáikat a hit rendszerének megértésében.