Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. március 30.

Leírás

Balassa Zoltán Kassán élő újságíró volt vendégünk 2017. március 30-án.

A jelenlévők hiteles ismeretekhez jutottak, mivel előadónk a mai napig a Trianon után elcsatolt területen él, szülei, és nagyszülei is károsultjai voltak ennek a szörnyű döntésnek. A megmaradáshoz, az érvényesüléshez szüksége volt több nyelv elsajátításához. A szülői házban kapott hazaszeretet, magyar kultúra ismerete a mai napig is erőt ad munkásságához, magyarságtudatához. Magyar anyanyelvén sohasem tanulhatott, (mivel 1918-ban megszűnt a magyar oktatás), szlovákul, csehül, oroszul, németül és angolul is beszél. Egyetemi tanulmányait Prágában, majd Kassán végezte. Műszaki végzettsége ellenére az írás, újságírás érdekelte, aktívan részt vett a közéleti tevékenységekben. A politikai ambíciói révén a csehszlovák és a román titkosszolgálat is megfigyeltette. Az MDF külügyi bizottságának külsős szakértője volt, alapító tagja volt az Együttélés politikai mozgalomnak. A magyar pártok egyesülése után a Magyar Koalíció Pártja helyi elnökévé választották, de később a párt megalkuvó politikája miatt kilépett. Írásai a rendszerváltás előtt megjelenhettek Magyarországon, de később a nyugati sajtóban is rendszeresen publikált.

Több könyvet adott ki, legutóbbi műve a Kassáról szóló útikönyv. Élete élő történelem, átélt, megélt események sora. Még sok a kutatásra váró adat, és sajnálatosan sok a bizonyítékot adó eltűnt anyag. Talán egyszer helyére teszik azokat a tényeket, amikből megismerhetjük a valóságot.