Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. szeptember 11.

Leírás

 

2018. Szeptember 11-én volt vendégünk Incze Nikoletta, aki 2015 óta a CSPI Magyarország Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának magyarországi vezetője. A Csehországban székelő nemzetközi szervezet aktivitása jelenleg a visegrádi országokban a legerősebb. „A Politikai Iszlám Tanulmányok Központja olyan non-profit, politikától és vallásoktól független, nemzetközi mozgalom, amely elkötelezett az iszlám politikai rendszerének megértése iránt.”

 

Már a plakát hívó szavai is érdeklődést váltottak ki, így méltán voltak kíváncsiak az érdeklők arra, hogy mit tanít az iszlám rólunk, nem muszlimokról? Mi az a saria és dzsihád?

 

Stílusosan utalt az előadó a 2011-ben történt eseményekre, feltéve a kérdést, ki emlékszik arra, hogy mit csinált ezen a napon? Kinek mi jut eszébe az iszlámról? A jelenlévők sorolták, a sok negatív jelzőt úgy, mint a gyűlölet, háborúk, nők másodrangú szerepe stb. Incze Nikoletta utalt egy találkozóra, ahol keresztények és muszlimok párbeszéde volt a cél. Az együttlét során is kiderült, hogy a muszlimok mindent tudnak a keresztényekről, viszont a keresztények sokkal kevesebbet az iszlámról. Az ismét feltett kérdésre, hogy - Miért kell foglalkoznunk az iszlámmal? – az volt a válasz, hogy azért, mert az iszlám is foglalkozik velünk. A kutatók szerint az iszlám szent szövegeinek 51%-a nem a muszlimokkal, hanem a káfirokkal (nem muszlimok) foglalkozik.

 

Incze Nikoletta jól felépítet előadásából megismertük azt a három nézőpontot, ami segít a jövőben, hogy elkerüljük a szélsőségeket, és intelligensen vitázhassunk az iszlámról. Hallottunk arról, hogy az iszlám vallásba kerülés nagyon egyszerű, elhagyni viszont nem lehet.

 

A megértéshez alapfogalmakat, jelentéseket ismerhettünk meg, így pl. a dzsihád: Allah útján tett erőfeszítést, az iszlám szó Allahnak való behódolást jelenti, muszlim az az ember, aki aláveti megát Allah akaratának.

 

Magyar vonatkozásban feleleveníthettük a Mohácsi csatától a Karlócai békéig tartó időszak idevonatkozó eseményeit.

 

Elhangzott, hogy 2050-re megkétszereződik a muszlim népesség, Incze Nikoletta szerint az országok iszlám telítettsége kritikus pontként értékelhető.

 

Az előadás végén kaptunk megoldási javaslatokat is, melyek szerint fontos, a mi értékrendünk erősítése, a mi értékeink felmutatása, a politikai iszlámmal szemben az alkotmányosság védelme. Amint mondta, önképzéssel, olvasással, az ezen alapuló tudás átadásával tudunk intelligensen érvelni. Az iszlám egyes képviselői mondták ki, hogy háború zajlik, de Incze Nikoletta szerint meg lehet nyerni a háborút.