Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. szeptember 16.

Leírás

 

A KÉSZ XI. kongresszusa

 

 

 

VÉDŐK és ÉPÍTŐK címmel tartotta meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége XI. országos kongresszusát 2017. szeptember 16-án a Parlament Felsőházi Termében. Az ország csaknem minden csoportja képviseltette magát, mi győriek 19 fővel vettünk részt.

 

A résztvevőket Latorcai János az Országgyűlés alelnöke köszöntette. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország ismét frontország. Kérdés, hogy tudunk-e olyan védőbástyát építeni, amit nem mos el az ár. Ha meg akarunk maradni magyarnak és keresztények, meg kell győznünk Európát. A korlátok nélküli befogadás, az önfeladás politikája.

 

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek „Reform és hűség” című előadásában a keresztény Európa fogalmát közelítette meg, ami olyan örökség, amit el lehet fecsérelni, lehet értékelni, de érdemes hasznosítani. A keresztény örökséghez hűen, az új kihívások között kell a megoldást megtalálni.

 

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy mit itt együtt azok akarunk lenni, akik vagyunk, azok, akiknek teremtett a Jóisten. Meggyőződéssel vallotta, hogy ami jó a magyar keresztényeknek, az jó Magyarországnak is. Keresztény Magyarországot akarunk, egy keresztény Európában. Beszéde a bevándorló országok és a nem bevándorló országok felelősségére fókuszált, kiemelve, hogy a magyar politika erkölcsileg is vállalható. „Mi azt valljuk, hogy az a jó ember, aki beengedi a szükségben szenvedőt, de a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van.

 

Steinbach József református püspök a közösségben megélt hitre helyezte a hangsúlyt. Együtt kell megjelenítenünk, hogy kik vagyunk, újból meg kell töltenünk a templomokat. A látható egyházban a látható jelenlét a fontos, ahol szolgálata van minden egyes embernek.

 

Fabinyi Tamás evangélikus püspök „Európa: mítosz vagy álom?” című előadásában a „Jöjj, siess segítségünkre” jelmondatot emelte ki, a magyarságra, kereszténységre leselkedő veszélyekről szólt. Védeni hitünket Magyarországon és Európában, mely egyidejűleg az irgalmasság cselekedetének a gyakorlása is. Pilinszky szavait idézte: „a hazát egyedül részvéttel szabad és egyedül részvéttel lehet szeretni.”

 

Gál Kinga EP képviselő „Merre tovább, Európa? című előadásában az európai társadalmakban eluralkodott elbizonytalanodásáról szólt. A család, a hit, az egymás iránti felelősség, tisztelet, mint értékek, veszendőben vannak. Vissza kell vezetni Európát a család fontosságának hangsúlyozására, melyben Magyarország jó úton jár. Ha támadnak, ezért támadnak, mert mi még képesek vagyunk kiállni keresztény gyökereink védelmében.

 

Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért…” Jézus Krisztus követése napjainkban” című előadásában kiemelte, hogy Jézus Krisztus követése ugyanolyan elszántságot követel ma is, mint korábban. Ferenc pápát idézte: „Az üldöztetés a keresztény ember mindennapi kenyere”. Az evangélium hirdetése alapvető küldetés, az igazság kimondása felelősség. Előadását Robert Schumann szavaival zárta: „Európa vagy keresztény lesz vagy nem lesz.”

 

Török Tamás az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár beszédében elhangzott, hogy ma a legüldözöttebb közösség a keresztény közösség. Feladatként jelölte meg a szülőföldön maradás segítését, melyben a magyar kormány egyedülállóan segíteni kíván.

 

Zachar Péter Krisztián egyetemi docens történelmi nagy személyiségeink bemutatásával érzékeltette, hogy mit jelent európaiságunk, mit jelentett, mit jelent kereszténységünk.

 

Benvin Sebastián SVD igazgató indiai származású verbita szerzetes 13 éve tartózkodik Magyarországon. „A fejsze a fa gyökerén van” című előadásában bizakodóan tekintett a jövőbe. Véleménye szerint a hit a család, a teljes oktatási rendszer az alapja a szebb jövőnek, melyhez lelki, szellemi, politikai egységre van szükség.