Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. szeptember 22-24.

Leírás

 

A Keresztényi Értelmiségi Kör látogatása Győrben

 

Nagy megtiszteltetéssel fogadtuk a KÉK zarándokcsoportját 2017. szeptember 22-24-ig Győrben. A háromnapos programot szerettük volna tartalmassá, maradandóvá tenni. Első állomásunk a győri Káptalandomb megtekintése volt, ahol a Szent László Látogatóközpontban fogadtak minket. A győri Bazilika az egyetlen hely Magyarországon, ahol három szakrális tárgy, a szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma egyaránt jelen volt. Mindehhez csatlakozik a Könnyező szűzanya kegykép. A Bazilika felújítása miatt a Hermát, és a Kegyképet a Látogatóközpontban tekinthettük meg. Ezt követően a Karmelita templomban vettünk részt szentmisén, amit Renátó atyát kisegítve - a vendégeinkkel érkező - Tibor atya celebrált. Mivel a csoport a Szent László évhez kötötte a zarándoklatát, meghívtuk Kiss Tamást, a Győri Kincstár és Könyvtár igazgatóját, aki Szent László „két arcáról” tartott nagyszerű előadást. Az egyik arc a történelmi egyházi személyt mutatta be, a másik, pedig a közelmúltban végzett koponyaereklyét vizsgáló tudományos kutatás eredményeit.

 

Szombat délelőtt Lébénybe látogattunk, ahol a szentmise után megismertük a Szent Jakab apostol plébániatemplom történetét, a román stílusban épült templom Magyarország legjelentősebb középkori építészeti emlékét.

 

Az ebéd utáni időben két csoportra osztva idegenvezető segítségével ismerkedtek vendégeink Győr látványosságaival, nevezetesebb épületeivel, személyiségeivel. Győr bővelkedik látnivalókban, de szerencsére az esős idő ellenére a két órás városnézést szívesen járták végig a csoportok.

 

Vasárnap csodálatos napsütésre ébredtünk, így már vidámabban indultunk Fertődre, ahol Magyarország legnagyobb és legszebb kastélyát, az Esterházy-kastélyt tekintettük meg. A gyönyörűen felújított termeket idegenvezetővel jártuk végig, de szép fényképek készülhettek a kastély kertjében is.

 

Mindig örömteli, ha egy zarándokcsoport lelkivezetővel tudja a tervezett útját végigjárni. Szerencsére a győri hívek is részesei lehettek a Tibor atya által celebrált szentmiséknek a Karmelitáknál és az Orsolyitáknál.

 

Csodálatos három napot töltöttünk együtt, melyben köszönet illeti azokat a KÉSZ tagokat is, akik önként vállalták az előkészítő „munkákat”, és aktívan részt vettek a csoport is. Hálásak vagyunk azért, hogy anyagi segítséggel - a pályázatok sikerének köszönhetően - hozzá tudtunk járulni a tervek megvalósításához. A KÉSZ pályázat támogatói voltak: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. Győr város civil pályázatának eredményeként tudtunk belépőjegyeket vásárolni, illetve a KÉK tagjait vendégül látni.