Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. szeptember 27.

Leírás

 

Kelet keresztényei

 

Pápai Lajos püspök úr volt a KÉSZ vendége 2017. szeptember 27-én. A jelenlévők számára örömteli volt, hogy ugyan jelen volt a digitális technika is, de elsőként Püspök úr egy hagyományos - a bibliai országokat ábrázoló - térképen mutatta meg nekünk azokat a területeket, ahol a keleti egyházak kialakultak, de ugyanitt azonosíthattuk be azokat a helyszíneket, melyeken Püspök úr személyesen is látogatást tehetett. Részletes történelmi áttekintést kaptak a jelenlévők a keleti kereszténység, kelet egyházainak kialakulásáról a kezdetektől napjainkig.

 

A kezdetekben a helyi szokásokhoz igazítva különböző lelkiségi, liturgikus közösségek alakultak ki, melyek azonban az apostoli hagyományt megőrizték. A II. században Egyiptom már keresztény volt. Nagy vallási központok is kialakultak: Róma, Antiochia, később Konstantinápoly, végül Jeruzsálem.

 

Püspök úr útjáról készült fényképek alapján követhettük személyes élményeit, találkozásait is. Így találkozott a szír ortodox metropolitával, a szír ortodox érsekkel, a Káld pátriárkával. Jártak a kétmillió lakosú Erbilben, láthattunk néhány fotót azokról a helyekről, ahonnan menekülniük kellett az ott élő keresztényeknek a muzulmánok elől. Megcsodáltuk azokat az ősi kolostorokat, pl. Mar Matta-i, melyeket több száz éve építettek az ott élő keresztények. Volt olyan kolostor, ahol már csak a kövek hirdették a kereszténység nyomait.

 

Püspök úr szavaiból is kicsengett, hogy a ma ott élők szívesen maradnának szülőföldjükön. A lebombázott templom romjain több ezren gyűltek össze szentmisére. Ezek a biztató jelek igazolják Pizzaballa ferences érsek szavait: a tanúságtétel fogja megtartani a keresztényeket Közel-keleten.