Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2019. szeptember 18.

Leírás

 

 

 


A Béres Gyógyszergyár ebben az évben ünnepli 30. születésnapját. Ebből az alkalomból volt vendégünk 2019.09. 18-án Dr. Béres József és kedves felesége, Béres Klára asszony. A szinte teltházas rendezvényt KÉSZ tagunk, Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi docens, néprajzkutató énekes köszöntőjével nyitottuk, aki székely népdallal köszöntötte a házaspárt.

 

 

Öröm volt számunkra, hogy mai rendezvényünket megtisztelte a szintén KÉSZ tag Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, az Apáczai Csere János korábbi és jelenlegi dékánja, Dr. Cseh Sándor, illetve dr. Pongrácz Attila.

 

 

A beszélgetés elővezetéséhez rövid összefoglaló hangzott el a Béres dinasztia jelenéről és múltjáról, majd a két főszereplővel interjú készült, a Szép magyar ének című DVD vetítése előtt.

 

 

A közelmúltban bemutatott Cseppben az élet című film korképet, illetve kórképet adott a hetvenes évekről, így felmerült a kérdés, milyen volt ifjabb Béres József gyermekkora? Válaszul megtudtuk, hogy a Béres csepp-el kapcsolatos kutatások idején ifjabb Béres már a 20-as éveiben járt, de azt látta, hogy édesapjában a tudásvágy, a megismerési vágy volt a motiváló erő. A sok küzdelem ellenére kitartott elképzelése mellett, nem félt az akkori szocialista rendszer hatalmasságaitól sem. Erőt adott neki a családja, de voltak segítő barátok is, mint például Ratkó József, Nagy László. Elsőleges volt számára az embereken való segíteni akarás, és a hazaszeretet is. Semmi pénzért nem volt hajlandó elhagyni Magyarországot.

 

 

2013-ban lett a Béres csepp és a Béres csepp Extra hungarikum. Mit szólna hozzá idősebb Béres József, ha ma is élne? - hangzott a következő kérdés. - Édesapám töretlen hite abban, hogy jó az, amit csinál, mindig további erőt adott neki. Az, hogy látta az emberek iránta megnyilvánuló szeretetét, bizalmát, további kutatásokra sarkallta. - válaszolt Béres József. Megkerülhetetlen a család szerepe, ami jelenti a szűkebb, de a jelenlegi szakmai családot is, akik ugyanolyan odaadással folytaják az elkezdett munkát.

 

 

Szó volt a Béres-féle hatalmas karitatív tevékenységéről, mely a Gyógyszergyár hírét tovább növeli. Béres Klára asszony, - a Béres Alapítvány elnöke is egyben - elmondta, hogy már ő is régóta ismeri a családot, ahol a segítés, mások önzetlen támogatása mindig is a család sajátja volt. Vallja, hogy ma is érvényes id. Béres József édesanyjának tanítása: „Ha segítséget kérnek tőled, és te tudsz segíteni, akkor ezt megtenni kötelességed!” A segítés módja sok esetben a gyógyszergyár sokféle termékajándéka, de segítik az oktatás, egészségügy, kultúra, de leginkább az egyetemes értékeket képviselő szervezeteket is.

 

 

A házaspár mindkét tagja elmondta, hogy külön sikertörténet számukra az, hogy egyedüli magyar gyógyszergyárként tudnak működni. A családi filozófia része, hogy függetlenek maradjanak. Élteti őket az idősebb Bérestől kapott elszántság, tenni akarás, küzdő szándék, amivel a jó ügyet akarják szolgálni. Hisznek magukban, illetve azokban a munkatársakban, akikkel sok éve együtt dolgoznak.

 

 

Jók a Béres reklámok, felhívók, színesek, oda kell rájuk figyelni. Mit gondol erről Béres Klára, mint kommunikációs igazgató? „Ajándéknak érzem, hogy a kommunikáció világába kerültem”. – volt a válasz. Ez is csapatmunka. A globális világban az életben maradáshoz szükség volt s professzionális marketingre, a kommunikációra. A munka sikerét bizonyítja, hogy ma már az induló 10 főről, 500 főre emelkedett a csapat létszáma a gyártásban lévő termékek száma meghaladta a százat.

 

Béres József hosszabban ecsetelte a Béres szőlőbirtok fontosságát, mely szintén a család magyar földhöz való ragaszkodását, hazaszeretetét bizonyítja.

 

A kérdéssor végére esett a mai második programpont, a Szép magyar ének című kötet megismerése, illetve film bemutatása. Béres József elkötelezett rajongója a magyar népzenének, népdaloknak. ez inspirálta arra, hogy gyűjtéseit kiadja, a sok szép anyagot embertársaival megismertesse. „A kamera elkíséri a film főszereplőjét, Béres Józsefet egy erdélyi gyűjtőútjára, hogy „elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét.”

Fotó forrása: https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/1584/cseppben-az-elet