Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2019. május 24.

Leírás

 

DÉLKELET –ÁZSIAI ÁLMOK

 

Lányi Béla három évvel ezelőtt már volt vendége a győri KÉSZ-nek, így az azóta eltelt időszak eseményeiről, eredményeiről hallottunk új információkat, mindezt vetített képes felvételekkel szinesítve.

 

Lányi Béla 12 éve a Fülöp-szigeteken, Cebuban él, ahol az egyetemen oktat, illetve aktív résztvevője az ottani verbita közösségnek. Budapesten szerzett építészmérnöki diplomát, Ausztriában lépett be a szerzetes közösségbe. Már verbitaként töltött néhány évet a Szovjetunióban, majd rövid magyarországi munka után került Cebuba.

 

Előadásában kiemelte, hogy az egyház nemcsak vallási szolgáltatásokat végez, hanem egy hatalmas nemzetközi világnézetet formáló intézmény. Az egyház egyetemességét fenn kell tartani – mondta.

 

A verbita misszionáriusok sok országban tevékenykednek, ahogy ő Cebuban szolgál, úgy pl. Elmer atya jött a Fülöp-szigetekről hazánkba.

 

A 7000 szigetből álló Fülöp szigeteket álom szép országnak nevezte, ahol az egyes szigetek különbözőképpen fejlődtek, ami a kulturális fejlődést is jelenti. 2007-ben még elmaradott ország volt, mára Délkelet Ázsia legjobban fejlődő országává vált. Amint mondta, 2016-ban reálisnak tűnt, hogy a 3. világból az első világba léphessen. 2019-ben a gyors gazdasági fellendülés indult, az iskolareform, az egészségügy területén, de az álmok beteljesülésére még várni kell.

 

Nagy élményként élte meg Béla testvér a 2016-ban, Cebuban tartott Eucharisztikus kongresszuson való részvételt, ahol magyarországi elöljárók is jelen voltak (pl. Erdő Péter bíboros, Soltész Miklós államtitkár, Székely János püspök).

 

Előadása utolsó negyedében képekkel illusztrálta az állami gyermekotthonban folyó munkát, ahol a rendőrök által, az utcáról bevitt gyerekek kapnak ellátást, gondoskodást. Béla testvér is aktívan részt vesz ezeknek a gyerekeknek a lelki gondozásában, a hitoktatásban. A hallgatóság érdeklődését felkeltették ezek a képek, sok-sok kérdéssel akartak még többet megtudni az ottani életről, szokásokról, hagyományokról.

 

Egy interjúban Béla testvér így fogalmazott: Az építkezés nemcsak munka, hanem sokszor a lopás, a korrupció helyszíne is, így keresztény jelenlétünk e területen nagyon fontos. Bár vannak, akiknek az építkezés talán „mellékvágány” a lelkiek mögött, nekünk szerzetes testvéreknek nem az, hiszen az építkezésben éppen annak a színterét látjuk, hogy mennyire tudjuk a való életben megvalósítani azokat az eszményeket, amelyeket hitünk és erkölcstanunk előír.”

 

Ígéretet kaptunk, hogy három év múlva, - amikor újra szabadságot kap Béla testvér – ismét ellátogat Győrbe, hogy elmondja nekünk, mennyire sikerült a délkelet-ázsiai álmokat beteljesíteni az ott élőknek.