Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2019. május 17.

Leírás

 

Kovács K. Zoltán emlékét felidézni jöttünk össze 2019. május 17-én. Kovács K. Zoltán márciusban töltötte volna be 95. életévét, halála is márciusban volt 11 évvel ezelőtt. Előadóként felkértük dr. Mészáros Józsefet, a Magyar Államkincstár elnökét, a Barankovics Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki köztudottan jó kapcsolatot ápolt Kovács K. Zoltánnal.

 

Mészáros József megemlékezését történelmi áttekintéssel kezdte, felidézve a 40-es évek keresztény eszmeiségét. A mai korhoz kapcsolódóan egyfajta összehasonlítást is hallottunk az akkori németországi kereszténydemokrácia alakulásáról, amiről elmondható volt, hogy egy sikerpolitizálás folyt. Mára megszűnt az az identitás, hogy „én egy keresztény ember vagyok”- mondta Mészáros József. Egész Nyugat –Európa identitásválsággal küzd. A nyugati politikának újra kell fogalmaznia azt, amit pl. az Európai Unió alapító atyái ez alatt értettek.

 

A magyar eszmerendszer a keresztény szociális alapokra épült a 40-es években. Ebbe a fő áramba illeszkedett be Kovács K. Zoltán eszmerendszere, aki megélte a szegénységet, és talán éppen ezért is tartotta fontosnak az alullévők igazságának a hangsúlyozását. A magyar kereszténydemokrácia vívmányának tekinthető, hogy a társadalmi együttműködés hirdetője volt. Meg kell említeni – mondta Mészáros József, hogy a mai kormány ugyanezt az elvet vallja.

 

Mészáros József 1996-ban ismerte meg Kovács K. Zoltánt, akkor kezdték a Barankovics Alapítványt szervezni. Szerencséjükre olyan szellemi nagyságok álltak mögöttük, mint pl. Bálint Sándor, Kovrik Béla és Rónay György.

 

Kovács Zoltán részben a 40-es, de az 50-es években is fontosnak tartotta, hogy egy ún. szellemi holdudvart alakítson ki, mely a kereszténydemokrata politizálás alapja.

 

Mészáros József szerint Kovács K. Zoltán szerény, de nagy ember volt. Aki ismerte, gazdagabb lett általa, nemcsak a múlt, hanem a jövő számára is példát mutat.

 

Arra a kérdésre, hogy mit üzenne a mának Kovács K. Zoltán, Mészáros József azt mondta, hogy Magyarországért mi magunk vagyunk a felelősek, példát kell adnunk, ahogy Kovács K. Zoltán is tette. A mai generációnak nagyon súlyos felelőssége van a jövő alakításában.