Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2019. február 6.

Leírás

 

Három Királyfi, Három Királylány

 

A 2019. február 6-kai előadás bevezetőjében ismételtem elhangzott, hogy nincsenek véletlenek. Tevesz-Fejes Zsófiával, a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom győri vezetőjével történt egyeztetés után, de még az előadás előtt kapott e-mail jó előszava volt az előadásnak. Ausztráliából, illetve Erdélyből érkezett levél pozitív kicsengése: „Kopjafák helyett bölcsőket a nemzetnek”, jól illett a bevezetőhöz. A levélben megerősítést nyert Kopp Mária professzor asszony kezdeményezése, mely szerint már Ausztráliában is ismert a program, és az általuk felajánlott bölcsőkben 43 gyermeket ringathatnak az anyák Erdélyben. „Amelyik nép bölcsőkbe és a bennük ringatott gyermekekbe fektet be, az az élni akarás mellett dönt, és jövőt épít.”

 

Mindezen mondanivalót megerősítve mutatta be Tevesz-Fejes Zsófia a Győrben is működő mozgalom munkáját. A kétgyermekes győri családanya cím-magyarázattal kezdte előadását. Kopp Mária nyomán lánya indította el alapítványi keretben a mozgalmat, melynek célja, hogy szülessenek meg a kívánt, és tervezett gyermekek. Kutatásokat is végeztek, keresve az okokat, mik ennek a célnak a gátjai. Ezek közül néhány: a párkapcsolati nehézségek, a média általi negatív értékrend közvetítése, anyagi helyzet, a munka és a magánélet összeegyeztethetősége, támogató közösség hiánya, termékenységi probléma, munkahelyi diszkrimináció.

 

Az előadó elmondta, hogy összefogással sokkal könnyebb, melyet segített a 2013-ben aláírt öt-párti nyilatkozat.

 

Jelenleg 18 városban működnek, konferenciákat előadásokat, családi napokat szerveznek. A már ismert vándorbölcső program jól működik, egyre többe ismerik a babazászlót, mely a megszületett gyermek házára kerül. Részt vesznek a „Házasság hete” programban, ahol a gyermekes családok, de a házasság előtt álló párok is sok ismerethez jutnak, segítséget kaphatnak.

 

2013-2018 között Balansz néven ismert díjakat kapnak családbarát cégek, kórházak. Jelenleg 300 vállalat csatlakozott a mozgalomhoz, és 16 kórház nyerte el a díjat, ahol bizonyítást nyert, hogy az állást keresők nagyobb számban választják ezeket a munkahelyeket, illetve az ott dolgozók jobban érzik magukat.

 

Elindították családbarát felsőoktatási programot is, együttműködési megállapodásuk van a Debreceni egyetemmel, a Corvinus Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a győri Széchenyi István Egyetemmel. Ezeken az egyetemeken párkapcsolati és párkereső programokat is szerveznek. Felkarolják a baba-mama-papa klubokat, a családbarát helyeket matricával jelölik, ilyen pl. Győrben a Pedró Pékség Pajta.

 

Előadásában Tevesz-Fejes Zsófia kiemelte, hogy a legfontosabb feladatuk, felhívni a figyelmet a gyermekvállalás örömére, melynek külső megjelenési formája volt pl. „Az emeljünk fel minél több gyereket akció volt. Könyveket jelentetnek meg, rajzpályázatot hirdetnek, adományt gyűjtenek. Feladatuknak érzik, hogy minél több tartalmas, színes programot szervezzenek, illetve a családalapítás előtt álló vagy működő családi élet kialakításán dolgozó fiataloknak a gyakorlatban hasznosítható segítséget nyújtsanak.

 

A KÉSZ a 2018. évi Szent Adalbert-díjat rendhagyó döntés alapján nem magánszemélynek, hanem a Családok évében egy szervezetnek, nevezetesen a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnak ítélte oda, a magyar demográfiai krízis megoldása érdekében kifejtett és a családok gyermekvállalást széleskörűen segítő, aktív közösségteremtő tevékenységének elismeréseként.