Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. október 10.

Leírás

 

Léder László Pro Familiis díjas pszichológus volt a vendégünk 2018. október 10-én. A téma aktualitása, problematikája arra sarkallt, hogy a megszokott helyszíntől eltérően a Prohászka Ottokár Orsolyita gimnázium Általános Iskola és Óvoda aulájában tartsuk az előadást, ahol az érintett szülők első kézből kaphatnak megoldási javaslatokat. Nagy Csaba igazgató úr köszöntötte az érkezőket, de jelen voltak az iskola helyettesei, néhány pedagógusa is. Már az előadás címe is érdeklődést felkeltő volt, sejtette, hogy a mai társadalom kórtörténetének egyik szeletéről lesz szó. A Csendes apaforradalom a családokért cím azokat vonzotta, akik érzik, hogy az apák helyzete megváltozott, hiányoznak a nevelésből.

 

Az előadó hangsúlyozta, hogy ő maximálisan a nők párján áll, és nem tagja egyetlen férfi érdekképviseleti szervnek sem, de pszichológusi kutatóként az alább felsorolt eredmények vezettek, vezetnek ahhoz, hogy apátlanná vált a társadalom, és mindezek ellen tenni kell valamit.

 

Léder László felsorolta az apátlan társadalom jellemzőit, melyek szerint, az anya-gyerek központú családkép alakult ki, mellyel aztán nagy teher is kerül az anyákra. Ebben a családmodellben a gyereknevelés az anya feladata. Zavarosak az anyai, apai szerepek. A társadalom egy negatív férfiképet vázol, sok esetben a férfi és a nő szembeállításával.

 

Iskoláink elnőiesedtek, kevés a férfi tanár. Ugyanakkor bizonyított adat, hogy a férfi tanárok számának növekedésével megnőtt a fiú tanulók teljesítménye. Üdvözlendő, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy egyre több a diplomás nő, mint a férfi, ami szintén elbillenti az egyensúlyt.

 

A média meghatározó szerepét kiemelve sajnos egyre negatívabb apakép alakult ki, mindenből az anya-gyerek családmodell sugárzik. Több példát is láthattunk fényképek, mesekönyvek tartalmáról, képeiről, ahonnan hiányzik az apa.

 

Előadásának második részében az apaság születésének kérdését taglalta az előadó. Tények bizonyítják, hogy a várandóság híre az apákban különös örömet vált ki, az apák többsége jelen van az ultrahangos vizsgálatokon, jelen akar lenni a gyermek fogadásában, nevelésében. A férfiak tesztoszteronszintje ugyanúgy megnő, mint az anyáké, ők is biológiailag kódoltan válnak apákká.

 

Léder László kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos az apák korai jelenléte a babák születése után. A gyermek fogadása nemcsak az anyák agyában hoz változást, az apai agy ugyanúgy létezik. Az apa felismeri gyermekét a sírásáról, ő is ugyanúgy átalakul biológiailag, mint az anya. Az édesanyák többet kommunikálnak a gyermekükkel, de az apák az érintéssel, ugyanazt a hatás érik el. Szintén bizonyított adatkén hallhattuk, hogy, ha egy 6 hónapos csecsemőnek az apa olvas mesét, az többet ér bármilyen fejlesztő programnál, a gyermek későbbi fejlődésére pozitívan hat. Szintén bizonyítást nyert, hogy, ha az apa hetente háromszor megfürdeti a gyermekét ebben az életkorban, az kihat a gyermek értelmi fejlődésére, a gyermek IQ-jára. A mesén, az érintésen kívül az apa-gyermek közti játék komplex fejlesztést jelent. Az apai identitás és attitűd önmagában meghatározza a gyermek lelki fejlődését.

 

Léder László mindezek ismeretében hozta létre az Apa Akadémiát, mely többek között a fent említett témákkal előadások keretében foglalkozik. A fiatal fiúk, férfiak igénye az apává válás, de a sok negatív hatás miatt nem igazán jutnak el a hogyan kérdéséig. Nagyon nagy nehézséget jelent a családok körében a munka és a magánélet egyensúlyának megtalálása.

 

Feltette a kérdést, hogy mitől válik családbaráttá egy társadalom? Véleménye szerint, szükség van az apa-anya-gyermek együttlétét támogató munkahelyekre, a munka és a npi élet egyensúlyának megtalálására.