Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. május 17.

Leírás

2017. május 17-én a reformáció 500. évfordulója alkalmából hívtuk meg Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspököt, aki Vallomás a lutheri reformációról címmel tartott előadást. Előadását mindjárt a cím magyarázatával kezdte, elmondta, hogy teljes szívvel és lélekkel vallja a címben foglaltakat. Ahogy ő fogalmazott „vallomást lehet mondani tüzesen és hevesen, de a szívből fakadó vallomás az igazi”.

Az evangélikus püspök hite szerint hallottuk a reformáció fogalmának a magyarázatát, melyben Luther teológusi szerepét emelte ki. Hangsúlyozta, hogy Luther nem forradalmár volt, ő nem akart az utcára menni, és az általa hirdetett tézisek nem tagadásból születtek, hanem a Szentlélek késztető parancsának eleget téve, az egyház jobbítása érdekében. Hallhattuk, hogy Luther nem akart egyházszakadást.

Ittzés püspök úr végigvezette a lutheri teológia alapelemeit, majd előadása végén szólt arról, hogy megkezdődött egy elinduló párbeszéd, ami segítheti a különböző felekezetek közötti egyeztetést.

Az előadást vetített képes illusztrációk kísérték, így láthattuk többek között Lucas Cranach Luther életéről készült festményeit.

Záró doxológiaként Andrej Bubljov Szentháromság képét láthattuk, mely a Püspök úr szerint a misztérium lényegét fejezi ki.

Ittzés János a lutheri reformáció igazi lényegét a „Wir sind Bettler – hoc est verum! Koldusok vagyunk – ez az igazság!” gondolatában látja kiteljesedni.

A hallgatóság között voltak katolikus és evangélikus hívek is, akik számára a Püspök úr hiteles igehirdetőként vallott a lutheri reformációról, tiszteletben tartva a jelenlévők hitbeli meggyőződését.