Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. április 25.

Leírás

Nagy érdeklődést kiváltó előadást hallhattak azok az érdeklődők, akik eljöttek Dr. Lukácsi Zoltán rektor atya előadására április 25-én. Az előadást a Szent László évhez kötődően rendeztük, melynek apropóját adta, hogy Zoltán atya személyesen részt vehetett a Szent László koponya ereklyéjének tudományos vizsgálati folyamatában. Legutoljára 150 évvel ezelőtt nyittatta ki a hermát, Simor János püspök. A vizsgálat előtt a Széchenyi család kikötése volt, hogy egy pap is legyen jelen a vizsgálat idején, így bízta meg Pápai püspök úr Zoltán atyát, aki apró részletességgel készített feljegyzéseiből ismerhettük meg a folyamatot. Tőle hallhattuk, hogy végig szakrális hangulatban telt a munka, a résztvevő antropológusok, orvosok, régészek, ötvösök szinte hódolattal vizsgálódtak. A mai tudományos kutatások eredményeként olyan eszközökkel, módszerekkel tudták a koponyát megvizsgálni, ami lehetővé tette, hogy minél nagyobb százalékban kiderüljön a koponya eredetisége. A DNS vizsgálatok, endoszkópos vizsgálat, Ct vizsgálat, tudományos megállapítások és felvételek maradandó bizonyítékot jelentenek, meghagyva azt a 2-3 %-ot, mely a teljességet jelentené. A koponya alapján megállapítást nyert, hogy, egy 50 év körüli erős testalkatú férfié. Az előadást nagyon sok fényképpel kísérte Zoltán atya, csodálatos volt látni a folyamatot, Herma kinyitásától a visszazárásig. Láthattuk a Hermán kívül a belső csodás ötvösmunkát bizonyító ereklyetartót is. A vizsgálat még egy érdekes felfedezést is hozott, ugyanis a koponya belsejében találtak egy kis szövet darabból készült csomagot. Szinte krimibe illő izgalommal hallgattuk mi is, hogy vajon, mit rejt. Egy külön engedély után azt kibontva egy Zsigmond, egy I. László, egy V. László és egy Mátyás király kora beli pénzérmét találtak. Sajnos erre vonatkozóan a tudósok még nem tudták megfejteni, hogy ki, mikor és milyen célból helyezte oda. Fényképekről a visszahelyezés folyamatát is követhettük. Amint az Atya elmondta, a győri kispapok, Pápai Püspök úr, de minden jelenlévő számára egy életre szóló élmény volt ez a vizsgálat. Mindenképp nagyobb elismerést, visszhangot kellene, kapjon, egyrészt a kutatócsoport felkészültsége, aktivitása, másrészt a szerzett eredmények nagyobb publicitása szempontjából.

Zoltán atya egy sajtófogadáson elhangzottakkal kapcsolatban elmondta, hogy az a baj, hogy a tudományunk Istentelen, a vallásosságunk pedig tudománytalan. Az egyháznak és a keresztény embernek fel kell használni a tudományos eszközöket, de jó lenne, ha a tudomány is felismerné a természetfölöttiséget.