Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

XVIII. évfolyam   3. szám                                           2010. december 

 

„Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti, felhők, hullassátok az Igazat!

Nyíljék meg a föld és teremje az Üdvözítőt, és sarjadjon vele szabadulás is.”

(Izajás 45,8)

 

 

 

hangulat51Új egyházi évhez érkeztünk, mely az új adventtel, új várakozással kezdődik. Várakozás, megállás, egymásra figyelés, készület, böjt, és még sorolhatnám, mi mindenre lenne jó az advent.

Az advent szakrális ízét a roráték adják. Szerencsére még mindig sokan vannak, akik hajnali misével kezdik a napot. A hívek hajnali sötétben várják a napfényt, a Messiást, mint hajdan a próféták tették. Nagyon fontos ez a készület, a velünk és bennünk történő sok-sok kegyelmi érintés. Az adventi emberek remélnek, és várják a fényt. Mindannyian várjuk a fényt, várjuk a Gyermeket. Jó lenne, ha nem úgy történne, mint Betlehemben, ahol zárt ajtók, zárt szívek fogadták.

Gyökössy Bandi bácsi tömören, de keserűen fogalmazta meg a ma emberére jellemző karácsony előtti készületet: Mit vegyünk, mit együnk, mit tegyünk?”

Karácsony közeledtével fontos, hogy nehogy mi is elszaladjunk életünk értelme mellet anélkül, hogy észrevennénk azt. A karácsony megvalósíthatja a csodát, az eljövendő Jézus felelni tud kérdéseinkre Isten felé mutatott útjával. „Nem ad kezünkbe lágyabb kenyeret, nem emeli meg fizetésünket, nem kínál hatalmat és vagyont, de béke- és szeretetüzenetével ráébreszt arra, hogy életünk célja, értelme a mi Atyánkhoz, a béke és szeretet Istenéhez való közeledésünk.”

 

 

 

Az elmúlt negyedév történései

 

Szeptember 6-án hallhattuk a Keresztény gyökerek és boldog magyar élet előadássorozatának utolsó előadását Szijártó István tolmácsolásában. Tradicionalizmus és liberalizmus címmel.

„A magyar reformkor hivatalos országgyűlési kezdetét megelőzően tíz évvel a hit maradt az, ami megőrizte a magyarságot. A liberalizmus vagy szabadelvűség az egyén szabadságát tartja legfontosabb politikai célnak. Ma a szabadságot és a szabadosságot nagyon könnyen össze lehet keverni.

A konzervativizmus, mint szociális politikai eszmerendszer a mindennapi szóhasználatban a megtartást, a megőrzést a status quo fenntartását jelenti. Látni kell, hogy minket Mohács óta nem a kardunk tart fenn, a hit ereje tarthatott meg minket. Keresztury Dezsővel: is vallhatjuk:„Sorsunk nálunk erősebb hatalmak kezében van, de jellemünk a magunkéban.”

X    X    X    X    X

Megtisztelő volt számunkra, hogy idén a KÉSZ országos zarándoklatát Győrben tarthattuk október 9-én, ahol Osztie elnök úr a Szűzanya tiszteletéről beszélt: „A Szűzanya tiszteletének megvalósulása három szinten történik. Az első szint: a keresztény nép kiemelkedő tisztelettel veszi körül Isten Anyját, a második szint: mi magyarok tiszteljük Nagyasszonyunkat, és bizalommal fordulunk hozzá, mint patrónánkhoz. Íme, így válik egyre személyesebbé, egyre konkrétabbá a mi életünkben a Szűzanya tisztelete és szeretete. Természetes tehát, hogy évről évre Magyarok Nagyasszonya ünnepén hozzá zarándokolunk hazánkért engesztelve mi, akik személyesen is szeretjük őt, személyesen is tiszteljük, mint Mennyei Anyánkat. Ez az egyik fontos mondanivalója a mai zarándoklatunknak.  

Másik fontos mondanivaló, hogy követjük Máriát a hitben és Fiának tiszteletében.”

„A harmadik fontos mondanivalóként említette Osztie Atya a nemzet egységét. Máriába vetett bizalmunk, a Jézus iránti imádó hódolatunk, a keresztény értelmiségi felelősségvállalásunk meg tudja teremteni ezt az egységet.”

X    X    X    X    X

Ismét telt házat vonzott november 20-án szombat estére a győri Richter Terembe a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének 18. jótékony célú hangversenye. Dr. Lanczendorfer Erzsébetnek, a szervezet tiszteletbeli elnökének, a koncert szervezőjének köszöntője után az est fővédnöke, Hoffmann Rózsa mondott megnyitóbeszédet. Az oktatási államtitkár, méltatva a győri KÉSZ tiszteletbeli elnökének nevéhez köthető hangversenyek és országos kerekasztal-beszélgetések szerepét, szólt a kultúra, a zene és az oktatás elválaszthatatlanságáról, fontosságáról, aminek segítéséhez a megújuló oktatási rendszer szándékai szerint megad minden lehetséges támogatást.

X    X    X    X

Örömmel tájékoztatok mindenki, hogy a KÉSZ országjárásáról könyvet adtak ki. Szijártó István és a többi az előadássorozatban résztvevő előadását is tartalmazza a Keresztény gyökerek és a boldog magyar élet című kötet, melynek bemutatóját december 15-én tartotta Erdő Péter Bíboros úr Budapesten.

X    X    X    X    X

Adventi imádság

Urunk, Istenünk,

Adventi üzeneted, tudjuk, nekünk is szól:

„Készítsétek az Úr útját! Egyengessétek ösvényeit!”

– így mondja Izajás próféta.

„Térjetek meg!” – ezt hirdeti Keresztelő János.

Add, hogy mostani karácsonyi készületünk

És életünk nagy adventjének minden igaz törekvése

Eredményes legyen:

Mindjobban hozzád térjünk,

Kinyissuk szívünket előtted,

És egyre nagyobb részt kapjunk életedből.

Lelked irányítsa napjainkat,

Mindennap hasonlóbban legyünk Krisztushoz,

És így munkáljuk

Magunk és a világ megszentelését. Ámen.

Csanád Béla

 X    X    X    X    X

A 2010. évi közgyűlésre szeretettel hívom és várom KÉSZ tagtársaimat. A taggyűlés időpontja 2010. december 29-e 17 óra. HELYSZÍN: APOR TEREM (Győr, Káptalandomb 5.)

 

X    X    X    X    X

 

 Kérem tagtársaimat, hogy a 2010. évi tagdíjfizetési kötelezettségüket az előadások előtt, illetve a Nyúli Bank alábbi számlaszámára történő utalással teljesítsék:  59200109-16009314

 

 

KÉSZ-HÍRLEVÉL  A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének tagsági értesítője. Megjelenik: évente háromszor.

Szerkeszti: dr. Ottófi Rudolfné elnök Tel: 96/332-504
Internet
: kesz.gyor.hu  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

 

X    X    X    X    X