Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
XVIII. évfolyam 1. szám
2010. március

 

 

"Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket.

Máté 6,16-18:

 

 „A böjttel lemondást gyakorolunk, és szabaddá válunk a jóra” – mondta a Szentatya a böjti idő kezdetén. Mit jelent sokak számára a böjtölés? Fogyókúra, méregtelenítés, diéta, léböjtkúra, talán wellness? Természetgyógyá-szok hirdetik, mint az egészséges élet egyik gyógymódját. Ezek közül a hívő ember felfogásához leginkább az a megfogalmazás közelít, ami a test és lélek egészségét, illetve egységét hangsúlyozza. Önmagában a böjt nem csak a húsevés tilalmát jelenti. Nem azért mondunk le a húsról, mert kötelező, hanem azért, mert tudjuk, hogy Jézus keresztáldozatával megváltott minket. A böjt minden egyes ember kapcsolatát erősíti Istennel. Az Istennel erősített kapcsolat hat a felebaráti kapcsolatra, a családi kötelékre. A böjtnek számos formáját gyakorolhatjuk. A ma világában ritkán használt fogalmak, mint az alázat, engedelmesség, megbocsátás, lemondás lehet a böjt egyik formája. Hiánycikk a csönd is. Próbáljuk megtalálni azt az igazi csöndet, melyből töltekezve meghalljuk annak a hangját, Aki szól hozzánk. Megtisztítva, testünket, lelkünket, szellemünket boldogan készüljünk Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére, az áldott húsvétra!

A KÉSZ ORSZÁGJÁRÁSA

kesz_orszagjarasA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körleveléhez kapcsolódóan a KÉSZ előadássorozatot indít az ország 17 városában, hogy bemutassa, mit köszönhet a magyar nemzet a kereszténységnek.

A Keresztény gyökerek és a boldog magyar élet című rendezvénysorozat célja elmélyíteni a magyarság nemzettudatát, megszilárdítani népünk önbecsülését, ami csak a kereszténység komolyan vételével érhető el.

A magyar állam, Szent István király alkotása, keresztény alapokra épült, a krisztusi hit pedig megtartotta e hazát immáron több mint ezer éven át. Ezért a sorozat mottója – Vaszary Kolos prímás millenniumi beszédéből –: „Kard foglalta el, kereszt tartotta fenn e hazát”.

A program tíz nagy témakört dolgoz fel, melyek jól reprezentálják azokat a súlypontokat, melyeken keresztül kitapintható a kereszténység és magyarság elválaszthatatlan összetartozása. Az előadások időrendben is követik a magyar történelem fontos fejezeteit a honfoglalást megelőző időktől (a IV. századtól) az Árpád-koron át napjainkig, sőt a jövőbe tekintés reménységet mutat és kijelöli a feladatokat is.

A győri KÉSZ is feladatának érzi, hogy a meghívott előadók által tény és tárgyszerűen informáljon, amellyel hozzásegít a nemzeti felemelkedéshez, az erkölcsi válságból való kilábaláshoz.

A előadók az adott területek kiváló szakemberei, akik bemutatják a Kárpát-medence kora középkori kereszténységét, szólnak a mai magyar társadalom előtt álló, sürgető feladatokról, az ország erkölcsi és gazdasági újjáépítéséről, illetve a hagyománytisztelet és a liberalizmus között fennálló ellentétekről. (www.keesz.hu)

2010. évi tervezett rendezvények

 

2010. március 24 . este 6 óra

A magyar érdekről OKOSAN

Kerekasztal-beszélgetés a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban!!! Résztvevők: Semjén Zsolt a KDNP elnöke, Járai Zsigmond a Magyar Nemzet Bank volt elnöke, Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke. A beszélgetést vezeti Lanczendorfer Erzsébet, a KDNP parlamenti képviselője.

 

2010. április 23. péntek este 6 óra

Pogányság és kereszténység között: a Kárpát-medence a magyar honfoglalás korában (890–970)

Előadó: Bollók Ádám, a MTA Régészeti Intézetének munkatársa

 

2010. május 7. péntek este 6 óra

A történelem és annak valós megismerése

Hegedűs András, az esztergomi Prímási Levéltár igazgatója

 

2010. május 21-24.

Csíksomlyói zarándoklat

 

2010. június 9. szerda este 6 óra

Hazánk újjáépítése emberközpontú politikával

Gilly Gyula és Szilvácsku Zsolt, a Korányi Alapítvány szakértői

 

2010. szeptember 6. hétfő este 6 óra

Tradicionalizmus és liberalizmus

Szijártó István egyetemi docens, a Százak Tanácsának ügyvivője

 

2010. november 20. szombat este 6 óra

Indul a mese

A Győri KÉSZ 18. jótékony célú hangversenye a Richter Teremben

 

2010 decemberében TAGGYŰLÉS a Hittudományi Főiskolán

A közgyűlés pontos idejéről és a napirendi pontokról, időben levélben értesítést küldünk.

Pokol és menny a várkápolnában

címmel tartott 2010. március 10-én magával ragadó előadást Major Balázs arabista, régész, történész. Korábbi áldozatos kutatómunkájának eredményeként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fiatal, energikus oktatóját kérték fel a margati vár feltárási munkálatainak elvégzésére, aki egy kiváló, lelkes szakmai csapattal elég nehéz körülmények között végzi feladatát. A vár a középkori Európa, a johannita lovagrend legfontosabb erődje volt, melynek magyar vonatkozása is van. II. András jelentős évjáradékot adott a várnak. Jó lenne, ha ma is lennének ilyen adakozók, mert a mi magyar kutatóink szinte csak hazánk dicsőségéért vállalják ezt a nemes munkálatot.

 

X    X    X    X    X

 

Az engesztelés 10. évében az Imádkozó KÉSZ mindenkit hív minden hónap első szombatján, reggel 8 órára a győri bazilikába A fatimai üzenet szellemében, a Szűzanya kérésének teljesítésére az engesztelő szentáldozást a rózsafüzér imádkozása követi. Most a választások évében különösen fontos az imádság hazánkért, hazánk választópolgárainak bölcsességéért. Wass Alberttel valljuk:

„Legyetek bátrak és hűségesek, mert az Úr szereti a bátrakat és hűségeseket, s megsegíti azokat, akik az igazság útjain járnak.”

 

X    X    X    X    X

 

Értesítem tagtársaimat, hogy a 2010. évi tagdíj az előadások előtt, illetve a Nyúli Bank alábbi számlaszámára utasítással is teljesíthető az alábbi számlaszámra:  59200109-16009314

 

KÉSZ-HÍRLEVÉL  A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének tagsági értesítője. Megjelenik: évente háromszor.

Szerkeszti: dr. Ottófi Rudolfné elnök Tel: 96/332-504
Internet
: kesz.gyor.hu  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.