Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
XVII. évfolyam 3. szám
2009. szeptember

        

            Én vagyok az élet kenyere"

Jn 6,48

 

 

A kenyérfogyasztás szinte egyidős az emberiséggel. Mindennapi kenyerünk valóban az egyik legfontosabb táplálékunk, nem véletlenül nevezik máig is egyes területeken a gabonát életnek. Ma már sokféle kenyeret vásárolhatunk, de már kevesen gondolnak a fáradságos munkával aratott búzából készült kenyér megbecsülésére. Sajnálatos tény, hogy sokak számára a kenyér csak egy megszokott élelmiszer, egy szemétbe dobható maradék. Gyermekkoromban a kenyér morzsáját sem dobták el, hanem összegyűjtve az állatoknak adták. A leesett kenyeret - lefújva róla a piszkot - még meg lehetett enni. Ma csak meg kell nézni az iskolai szemetes kosarakat, ugyanakkor egyre nő az éhező gyerekek száma! Valami elromlott, valamit elrontottunk! Szerencsére azért sokan hisszük, hogy egy szem búzában a krisztusi arc látható.

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma! Többször is elhangzott a KÉSZ találkozón is.” Nekünk, keresztény embereknek Krisztus által a kenyér nem csak testi, hanem egyben lelki táplálékunk is.  Segít eljutni ahhoz a felismeréshez, hogy általa földi életünk is jobbá tehető. Jézus az élet kenyere Általa juthatunk el az élet teljességéhez, melynek útja a szeretet, a belső, szabad akaratból hozott döntések sokasága.

„Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él.” (Jn 6,51) Ez jelenti Isten örökkévalóságát, aki egyesül velünk és részesít minket saját életében.

JUBILEUMI ÉV

osztie-orbnA KÉSZ országos elnöksége 2009. szeptember 4-6 között tartotta ünnepi emlékülését, találkozóját Az első húsz év utáncímmel. Az Esztergomban megrendezett konferencián jeles egyházi és közéleti személyiségek szóltak a keresztény értelmiség felelősségéről, az elmúlt időszakról, feladatainkról. Az előadók között köszönthettük többek között Erdő Péter bíborost, Orbán Viktort a Fidesz MPSZ elnökét, Lezsák Sándor elnök urat, Semjén Zsolt urat, a KDNP elnökét. Az emlékezők közül Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő, a győri KÉSZ örökös, tiszteletbeli elnöke is felszólalt. Orbán Viktor szerint a kereszténydemokratákkal és a KÉSZ-szel való szövetség biztosítja a FIDESZ-nek, hogy néppártként egyesítse egymással az igazságot és a többséget. A keresztény értékrend horgonyt ad a néppártnak.

Dr. Csanád Béla professzor 20 évvel ezelőtt alapította a szervezetet, mely ma Osztie Zoltán elnökletével mintegy 6000 taggal 84 csoportban működik. A KÉSZ csoportok településeinken meghatározó társadalmi bázist alkotnak. A győri KÉSZ az első csoportok között alakult, és jelentős lelki-szellemi közösségé vált. Eleget tett és a jövőben is eleget kíván tenni a KÉSZ céljainak elérésében. Ezért kérem a tagságot, hogy rendezvényeinket, előadásainkat, programjainkat kísérjék figyelemmel, hogy valóban értelmiségi szinten ismerhessük meg hitünket, és azt öntudattal képviseljük. Az Evangélium hirdetése, azaz Jézus Krisztus képviselete mindannyiunk feladata a közélet minden területén.

Jelentkezőket szívesen fogadunk sorainkba, mert a konferencián feladatokat kaptunk, melyhez a régi és új tagokra egyaránt szükség van.

 

Kérem tagtársaimat, hogy a 2009. évi tagdíjat az előadások előtt, illetve csekken befizetni szíveskedjenek.

2009. év II. félévének rendezvényei

 

2009. szeptember 23 . este 6 óra

 

„Istennel a Hazáért és Szabadságért”

Dokumentumfilm 1944-től napjainkig a magyarországi kereszténydemokrácia hatvanöt éves történetéről

 

2009. október 21. este 6 óra

 

Dr. Fodor György a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora tart előadást Keresztény – iszlám dialógus címmel. Alcím: Párbeszéd lehetőségei és határai

 

2009. november 4. este 6 óra

 

Korrekt-túra címmel országjáró közéleti rendezvény

Háziasszonya: Endrei Kata, a Fidesz Női Tagozatának ügyvezető alelnöke

Előadók Széles Gábor, az Echo TV és a Magyar Hírlap c. napilap tulajdonosa és Bayer Zsolt publicista.

 

2009. november 21. (szombat) este 6 óra

 

Lehár-Strauss-est

A Győri KÉSZ 17. jótékony célú hangversenye a Richter Teremben

 

2009 decemberében TAGGYŰLÉS a Hittudományi Főiskolán (Káptalandomb 7.)

A közgyűlés pontos idejéről és a napirendi pontokról, időben levélben értesítést küldünk.

Legutóbbi rendezvényeink

 

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató „Magyarország az én hazám” című előadása a megszokott magas színvonalon kápráztatta el az érdeklődőket. KÉSZ tagtársunk nem véletlenül kapta a Magyar Tudományos Akadémia meghívásos versenyén a legjobb előadói címet, ahol a győri csudával kapcsolatos gyűjtését mutatta be. A győri KÉSZ vendégeként a magyarság jelképeit tárta elénk a teljesség igénye nélkül. Az előadás értékét növelte, hogy saját gyűjtéseit, saját fotóival és csengő énekhangjával tette változatossá, emlékezetessé. Köszönjük Zsuzsának, hogy ismereteinket bővítette, és az estét emlékezetessé tette számunkra.

 

Erőss Zsolt a legújabb nyolcezres csúcs meghódítója hazatérése után „A Himalája csúcsán” címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást. A tragikus véget ért, ugyanakkor dicsőséges eredménnyel zárult expedíció során ketten is elérték május 19-én a Manaslu 8156 méter magas csúcsát. Június 4-én érkeztek haza, és 10-én a Győri KÉSZ vendégeként fogadhattuk. Mint ismeretes ez az expedíció is része volt a „Magyarok a Világ Nyolcezresein” programnak, mely keretében a világ 14 nyolcezer méter fölötti hegycsúcsa közül már tízen járt magyar hegymászó. Erőss Zsolt nyolcat hódított meg.

Az előadás végén számos kérdés hangzott el, mindre nem is volt idő válaszolni, ezért a tervezett újabb csúcsok meghódítása után egy következő alkalommal ismét vendégül hívhatjuk.

A hónap első szombatja Mária Szeplőtelen Szíve tisztelet napja

A Szűzanya 1925. XII. 10: Pontevedrában Luciának, a fatimai látnoknak megmutatta tövisekkel övezett szívét és így szólt: „Hirdesd nevemben a világnak, hogy megígérem: ott leszek az üdvösséghez szükséges kegyelmekkel mindazok halálos ágyánál, akik 5 egymást követő hónap szombatján meggyónnak, megáldoznak, s elimádkozzák a szentolvasót és egy negyed óráig társamul szegődnek az elmélkedésben.”

Első szombati engesztelésre várunk mindenkit a Győri Bazilikába. A szentmise 8 órakor kezdődik: október 3, november 7, december 5.

 

KÉSZ-HÍRLEVÉL  A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének tagsági értesítője. Megjelenik: évente háromszor.

Szerkeszti: dr. Ottófi Rudolfné elnök Tel: 96/332-504
Internet
: www.kesz.gyor.hu  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.