Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
XVII. évfolyam 2. szám
2009. május

           

"Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”

Mk 16, 15-20

 

Isten egyszülött fiát adta nekünk, hogy általa üdvözüljünk. Ha lehet isteni tulajdonságról beszélni, azt mondhatjuk, hogy Isten legfőbb tulajdonsága a szeretet. Ezzel a szeretettel megkaptuk a hitet, mely a feltámadásban, az isteni szeretetben való hit, út az örök élet felé. Sajnos a mai zavaros világban egyre inkább a reményvesztettség, a kilátástalanság, a csüggedés jellemző.

Az emberek várják azokat a távlatokat, melyek reményt adnak további életükre. Ezzel az apátiával, a minden mindegy legyintésével azonban nem lehet előbbre jutni. A fogyasztói társadalomban a fontosnak látszó életfenntartó eszközök nem az életet szolgálják.

Jézus, halála után az apostolok bizalmatlanok voltak, féltek, kételkedtek. Hosszú tanakodás, a közös élmény adta, meg számukra azt a tudást, ami által ráébredtek arra, hogy mi a feladatuk. Az apostolok tanúkká váltak, és azóta számtalan tanú bizonyítja azt, hogy egyetlen útja van a keresztény embernek, ha Isten országát meg akarja ismerni. Ez a megismerés segít ahhoz, hogy földi életünk is jobbá tehető.

XVI. Benedek pápa húsvéti üzenetében is kiemelte, hogy a „feltámadt Krisztus előttünk jár és mutatja az utat” az örök élet felé.

 

 

A győri KÉSZ a korábbi években teltházas rendezvényeire jó szívvel emlékeznek azok, akik részesei lehettek az ott elhangzottaknak. Az elmúlt év három alkalmat kínált, mely a korábbi havi rendszerességet kicsit megnyirbálta. Ez is lehet annak a magyarázata, hogy ebben az évben kevesebb volt az érdeklődő. Magyarázat továbbá az is, hogy Győrben számos kulturális eseményt ajánl a város, illetve egyre nő a civil szervezet száma, akik szintén hasonló kínálatot nyújtanak.

Amint a bevezetőben is említettem, a legnagyobb problémát mégis az emberek hangulatában, az elkeseredettségben látom.

Ennek ellenére sem adjuk fel!

A keresztény értelmiségnek a feladata, hogy példát mutasson, lelkesítsen, és természetesen nyitott legyen mindarra, ami saját és embertársai javát szolgálja.

A magyar média egyoldalú híradásai gyakran megtévesztők, nem a teljes igazságról szólnak. A KÉSZ rendezvényein hiteles emberek hitelesen mondják el véleményüket, gondolataikat. Az előadók tudásuk legjavát adva, olyan információkkal szolgálnak, melyek sok esetben csak ezeken az alkalmakon hallhatóak.

Ilyenek voltak az elmúlt időszak találkozásai is.

Februárban Becsey Zsolt, Szászfalvi László és Böszörményi Nagy Gergely naprakész, érdekfeszítő információkkal szolgáltak Európa és a kereszténység címmel a közelgő Európa Parlamenti választásokkal kapcsolatban.

Március hónapban köszönthettük dr. Osztie Zoltán atyát, az országos KÉSZ elnökét, aki a Kisemberek koalíciója címmel tartott előadást. Előadásában mintegy számvetésként megismerhették a hallgatók a KÉSZ 20 év alatt végzett tevékenységét. Az Atya szólt továbbá a keresztény értelmiség felelősségéről, feladatáról, tehát a felelősségünkről, feladatainkról.

Áprilisban Nagy Viktor a Győri Nemzeti Színház igazgatója volt a vendégünk. Sajnálhatják azok, akik nem hallották a színházművészet felelősségét hangsúlyozó direktor Kiszolgálni és/ vagy mércét adni? címen kifejtett, a mai magyar színházról vallott gondolatait.

 

Rendezvényeink a nyár előtt

 

2009. május 13. este 6 óra

 

lzsDr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató a magyarság jelképeiről szóló előadása „Magyarország az én hazám” címmel.

 

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna KÉSZ tagtársunk

 

2009. június 10. este 6 óra

 

ezsErőss Zsolt, Az első magyar „hópár-duc” számos Tien-San, Kaukázus, Pa-mír és Himalája expedíció eredményes tagja.

 

A magyar zászlóval 8850 m magasan

 

Tervezett őszi előadásaink:

 

Csorba József állampusztai börtönlelkész

j_kpA Keresztény Értelmiségiek Szövetsége április 24–26. között Tiszafüreden tartotta küldöttgyűlését.

Dr. Osztie Zoltán atya beszámolójában hangsúlyozta a jubileumi év lényegét. A 2009. évet a jubileumi év öröme hatja át, melyben a jövőre, a keresztény reményre hívja fel a figyelmet. A kisemberek bibliai értelemben jelentik kicsinységünket, azokra a kisemberekre vonatkozik, akik tudják, hogy az isteni kegyelemmel akármit el tudunk érni. A koalíció nem a pártokra vonatkozó koalíciót, hanem az egységet jelenti.

„A KÉSZ csoportoknak nagyon pozitív eredménye, hogy ahogy atomizálódik a társadalom, és egyre inkább szétesnek az elementáris közösségek, olyan lehetőségeket teremtenek, ahol az emberek vonzó, hiteles közösségekre találnak.”…

„A KÉSZ alkalmas arra, hogy megszólítsa az embereket. S ahol működik, ott az embereknek van hová csatlakozni, van, ahol otthon érezzék magukat, az egyre inkább hontalanná váló környezet így egyre inkább otthonossá lehet.” (www.keesz.hu)

A 20 éves jubileumi találkozó 2009. szeptember 4-5. között Esztergomban kerül megrendezésre.

  

Ui: Kérem tagtársaimat a 2009. évi tagdíj rendzeésére.

KÉSZ-HÍRLEVÉL  A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének tagsági értesítője. Megjelenik: évente háromszor.

Szerkeszti: dr. Ottófi Rudolfné elnök Tel: 96/332-504