Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
XV. évfolyam 2. szám
2007. április

„Ez az Ember valóban az Isten Fia volt.”  /Mk 15,39./

 

 

 

 

Ezeket a szavakat az a százados mondta, aki jelen volt a keresztre-feszítésnél, és látta Jézust, amikor meghalt. A legfőbb igazságot mondta ki, amelynek hirdetése Márk evangéliumának a célja, hisz így kezdi:

 „Jézus Krisztus Isten Fia evangéliumának kezdete

  Keresztelő János prédikációja:

  Készítsétek az Úr útját,

  tegyétek egyenessé ösvényeit!”

 

Milyen is ez az út? Tele ellentmondásokkal. Idézzük fel az utolsó napokat:

Jézus Jeruzsálembe szamárháton vonult be. Az emberek pálmaágakkal integettek neki, éljenezve köszöntötték, egyesek ruháikat is leterítették eléje az útra. Aztán elárulták, elfogták, megkínozták, halálra ítélték.

 

Amikor bevonult a városba, az emberek örvendeztek, „hozsannát” kiáltottak. Amikor kifelé vezetett a keresztútja, talán ugyanazok az emberek a szenvedését szitkozódva, gúnyolódva nézték, és kiáltották: „Keresztre vele!” Bevonulásakor még körülvette a nép, az emberek szeretete, de kivonulásakor, nagypénteken mindenkitől elhagyatva szenvedett és halt meg a kereszten. Nem mindenki ismerte fel a kereszten meghaló Jézusban az Isten Fiát, s nem mindenki találkozhatott a feltámadt Krisztussal, csak azok, akik hűséggel kitartottak mellette.

 

Húsvét közeledik, a legnagyobb ünnepünk: Jézus Krisztus feltámadt! Bizonyára sok ember hall Róla /s nem csupán a nyúlról meg a locsolásról/.

Mi, hívők készítsük föl lelkünket, vegyünk részt a három szent nap szertartásain: nagycsütörtökön az utolsó vacsora miséjén, nagypénteken a Szent Kereszt előtti hódolaton, nagyszombaton a feltámadási körmeneten.

 Imádkozzatok sokat és hozzatok áldozatokat

a  bűnösök megtéréséért!”

 

- kérte a Szűzanya a fatimai boldogoktól. Meghallva és meghallgatva a nekünk is szóló kérést, folytatjuk az első szombati engesztelést reggel nyolc órakor a Győri Bazilikában. Kérjük, hogy minél többen csatlakozzanak az „Imádkozó KÉSZ-mozgalomhoz”!

 

Az engesztelés időpontjai:

május 5, június 2, július 7, augusztus 4, szeptember 1.

 

------------------------------

 

AZ ELSŐ FÉLÉV MEGTARTOTT RENDEZVÉNYEI

 

közül február 21-én  hallgattuk meg „Egyházak az államszocializmusban” címmel Gereben Ágnes történész januárban elmaradt – elgondolkodásra  késztető, jelenünkre vonatkoztatható – előadását.  

Február 28-án teltházas volt a győri KÉSZ országjáró kerekasztal–beszélgetése, amelyet „Mindnyájan egyért és egy mindenkiért” Kereszténydemokráciával az idő élére címmel tartottak. Előadók voltak: Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke és frakcióvezetője, Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának tagja, a Magyar Országgyűlés Költségvetési Bizottságának tagja, és Giró-Szász András politológus, a Századvég Alapítvány igazgatója. A beszélgetést Lanczendorfer Erzsébet, a győri KÉSZ elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának tagja vezette.

Március 28-án megemlékeztünk a 2006-ban elhunyt erdélyi íróról, Sütő Andrásról. Előadónk Korzenszky Richard O.S.B. tihanyi perjel volt.

 

------------------------------

 

KÖVETKEZŐ RENDEZVÉNYEINKET

is a Tanítóképző Főiskola Liszt F. u. 17. szám alatti épületében tartjuk.

 

2007. április 25. (szerda) este 6 óra

Dr. Ángyán József egyetemi tanár, országgyűlési képviselő:

Pusztulásra ítéltetünk?

A növények génmódosításának veszélyei

 

2007. május 30. (szerda) este 6 óra

Dr. Bóna László püspöki helynök:

Emlékezés Apor Vilmos püspökre boldoggá-avatásának 10. évében

 

2007. júniusában szentelik pappá Németh István KÉSZ-tagtársunkat.

Vegyünk részt a szertartáson és imádkozzunk Érte!

 

A januárban tartott közgyűlésen támogatott javaslat alapján Szent Erzsébet évében, szeptemberben KÉSZ-zarándoklatot szervezünk – Szent Erzsébet nyomában járva – Thüringiába. Mellékeljük a tervezetet. Április 20-ig várjuk a jelentkezéseket a 06/30/9027-120 mobilszámon

 

LANCZENDORFER ERZSÉBET: KEDVES TAGTÁRSAIM!

 

Örömmel tájékoztatom tagtársaimat, hogy a győri KÉSZ – tavaly szeptember óta ismét szervezett – országjáró kerekasztal-beszélgetései iránt örvendetes az érdeklődés az egész országban. A kereszténydemokráciát világnézeti pártként megjelenítő Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) erősítését célozza meg a győri KÉSZ kerekasztal-beszélgetése, hiszen ez a párt 63 éves, a parlamentben egyetlen világnézeti és egyetlen történelmi párt, és ne feledjük, hogy 1990-ben a parlamenti választásokon 6,46%, 1994-ben 7,37%-os támogatottságot könyvelhetett el. Hiszem, hogy képes lesz ismét a megerősödésre: azért dolgozom, hogy a legközelebbi országgyűlési választásokon a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) erős, megbízható, hűséges és kormányzati pozicióba segítő szövetségese legyen a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségnek.

 

Tavaly 2 hónap alatt (szeptember 6. – november 8. között) a következő hét városban moderáltam a kerekasztal-beszélgetést: Győr, Debrecen, Pécs, Pesterzsébet, Paks, Érd, Keszthely. 2007-ben sem kisebb az igény rendezvényünkre. A nyári július és augusztus, továbbá a téli november, december és január hónapok kivételével 2 hetente moderálok kerekasztal-beszélgetést, azaz havonta kétszer. November és december részben a győri – tizenötödik - hagyományos jótékony célú hangverseny szervezési teendői, másrészt a parlamenti költségvetési vita által követelt fokozott képviselői igénybevétel miatt, január pedig a parlamenti ülések híján a képviselők egyéb elfoglaltságai miatt marad ki. Ez az év „betelt”: a következő városok voltak, illetve lesznek a helyi szervezők: Eger, Győr, Kapuvár, Cegléd, Kecel, Miskolc, Nagyatád, Szeged, Szekszárd, Törökszentmiklós, Baja, Szolnok, Nyíregyháza, Nagyvázsony és környéke, Békés.

 

Várom szervezeteink 2008-ra szóló meghívásait!

 

Szeretném KÉSZ-tagtársaimat megnyugtatni azzal kapcsolatban – és ezt minden rendezvényen elmondom – hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, mint országos szervezet „pártok felett álló” statusa nem változott azzal, hogy most már nemcsak győri KÉSZ elnökként, hanem a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának tagjaként is moderálom az 1997. óta szervezett győri KÉSZ-kerekasztalokat. Az országos KÉSZ ugyanis távol tartja magát továbbra is a hatalomtól (nem indul a hatalomért az országgyűlési választásokon, nincsenek képviselői a Parlamentben), de joga van rendezvényein megkérdezni a politikusokat, hogy a közéletről kialakíthassa véleményét. Ezzel kapcsolatban dr. Csanád Béla teológiai professzor alapító elnökünk 1994-ben, az első választási állásfoglalásunk megfogalmazásakor – amelyet megjelentetett „Győri példa” címmel a JEL folyóiratunkban – így biztatott: a politikai hatalomban az értékrendeket pártok képviselik, és a KÉSZ, mint civil társadalmi szervezet azon pártok mögé sorakozik fel erkölcsi támogatásával, amelyek értékrendjét megjelenítik.

10 éve ennek az alapító elnöki megfogalmazásnak jegyében dolgoztam, a jövőben

is ezt kívánom folytatni. KÉSZ elnökként is, és KDNP frakció tagjaként is ugyanazt a keresztény értékrendet képviselem tettben, szóban, parlamenti felszólalásaimban (eddig összesen 23 alkalommal) egyaránt. Vallom KÉSZ elnökként és KDNP frakció tagjaként egyformán a Barankovics Istvántól kölcsönzött ars poeticámat: „ A keresztény világnézet számunkra emberközpontú politikát jelöl ki, a teljesebb embereszmény megvalósulásán munkálkodunk, másrészt a közéletben standard erkölcsi mércét adunk.”

 

Azért, hogy megismertessem a kereszténydemokrácia lényegét Európa-szerte ismert és tisztelt keresztény politikusok, Giesswein Sándor és Barankovics István munkásságán keresztül, meghívásra „egyszemélyes” előadásokat is tartottam és tartok az országban „Kereszténydemokrácia Magyarországon” címmel. Csurgó város után a következő egy hétben Gödöllő és Balatonlelle hívott meg. Ahol igény van erre, kérem jelezni a következő mobilszámon: 06/30/9899-024. Hiszem, hogyha valaha, akkor napjainkban nélkülözhetetlenül szükség van a politikai palettán egy hatékony keresztény világnézeti pártra.

 

Egészen más és ÖRÖMTELI hírem is van: a SZOLGÁLAT – KÉSZ Alapítvány – Majnek Antal munkácsi püspök úrral történt előzetes megbeszélés alapján – az alapítvány kamathozadékát: évente 700.000,- Ft-ot (hétszázezer forintot) kárpátaljai gimnáziumi, főiskolai, egyetemi diákok tanulmányainak támogatására ajánlotta fel. Az alapítvány jogásza, dr. Ács István ügyvéd által készített Együttműködési Megállapodás egyeztetés alatt áll. Ez a támogatás helyben, Kárpátalján hét diák évi költségeinek (tandíj, kollégiumi és utazási költségek) fedezetét biztosítja.

 

Végezetül jelzem!!! győri Tagtársaimnak, hogy KÉSZ elnöki mandátumom hivatalosan is lejár ez év decemberében, amikor új elnök- és elnökségválasztó közgyűlést tartunk.

 

Allelujás Húsvétot és lelket-testet erősítő tartalmas nyári pihenést kívánok a HÍRLEVÉL minden olvasójának szeretettel:

 

 

 

Dr. Lanczendorfer Erzsébet elnök

 

 

 

 

 

 

KÉSZ-HÍRLEVÉL         A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének tagsági értesítője. Megjelenik: évente háromszor. Szerkeszti: Nagy Árpádné titkár  Tel/fax: 96/314-116

Internet: www.kesz.gyor.hu  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.