Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
XIII. évfolyam 1. szám
2005. január

"Valódi szeretete nem annak van, aki szeret és akit viszontszeretnek. Az szeret igazán, aki több és mélyebb szeretetet tud nyújtani, mint amennyit kap; és aki annyi fényt áraszt maga körül, hogy új világ víziója tárulhat az emberek elé, olyan világé, amelynek egyetlen határa van: a korlátlan szeretet." (XXIII: János pápa)

 

Ezt a Szeretetet ünnepeljük karácsonykor. Egy évvel ezelőtt Kárpátaljáról Majnek Antal munkácsi megyéspüspök úr a Szeretetről, a megtérésről, a tanúságtételről leírt gondolataival kívánt a győri KÉSZ-nek "áldott karácsonyt." A határon túlról érkezett, nemcsak karácsonyra, hanem egész évre szóló, soha el nem évülő gondolatokat közreadom, és ne feledkezzünk el imádkozni az arcul csapott, határon túli magyar testvéreinkért.

"Isten úgy mutatkozott be Mózesnek, mint aki van, tehát Ő az egyedüli örökkön létező! A választott népnek mégis sokszor ígérkezik úgy, mint aki Eljövendő.
Ezt az ígéretet Krisztus első eljövetelében, születésében látjuk megvalósulni; ez élteti bennünk második eljövetelének reménységét. Jézus Krisztusban eljött közénk Isten. Ő a szabadító, Ő hozza el lelkünknek a békét. Az erőszakos önkényen alapuló látszatszabadság csak elfojtja az indulatokat, miközben a felszínen lévő béke háborús feszültségeket takarhat. Jézus segítségével szabadulunk meg a bűn rabságából, akkor juthatunk abba a békességbe, amit az angyalok hirdettek Betlehemben. Nem lesz igazán békénk és örömünk, amíg őszinte bűnbánatban és kölcsönös kiengesztelődésben meg nem találjuk az Úr legnagyobb ajándékát, örömhírét.
A bűnös vágyak - a másik birtoklása, pénz, hatalom - csak feszültséget, háborúkat eredményeznek, először bensőnkben, aztán családunkban, környezetünkben, sőt világméretekben. Így nem tudunk örülni. Csak ha eltakarítjuk a bűnök romjait, s új világot: a szeretet, az igazság közösségeit kezdjük építeni magunkban és környezetünkben, akkor kezdjük megérteni az angyalok karácsonyi szózatát: "Békesség a földön a jóakaratú embereknek."
A történelemben látjuk, mennyire sikerült Isten nélkül (tehát Szeretet nélkül!) az emberek felszabadítása. Sőt, gyakran még rosszabb helyzetbe kerültek a "felszabadulás" után vesztesek és győztesek egyaránt.
Ezért küldi az Atya egyszülött Fiát a világba, hogy ténylegesen felszabadítsa az embert, és ennek örömére vezesse. Mindannyiunknak, akik már Jézus Krisztus hitében élünk, jó tanúságot kell tennünk Isten ajándékozó szeretetéről, hogy elhiggye a világ: életünk Istenben kaphat újra értelmet és boldogságot. Karácsonyi ajándékozásunk akkor lesz hiteles és örömszerző, ha fölismertük és befogadtuk a nagy Ajándékozónak túlcsorduló szeretetét.
Kívánom és kérem ezt az áldását minden jó szándékú gyermekére!"

Munkács, 2003.


Majnek Antal
munkácsi megyéspüspökAZ IMÁDKOZÓ KÉSZ

az engesztelés ötödik évét kezdi meg ebben az évben. Minden első szombaton dr. Bóna László Helynök Úr által celebrált szentmisében engesztelő szentáldozást végzünk, utána pedig közösen elimádkozzuk az engesztelő rózsafüzért. A bazilika főhajóját többé-kevésbe megtöltjük, sajnos az engesztelők zömét nem KÉSZ tagtársaim adják. Pedig közös ima nélkül nincs keresztény közösség. A jeleket pedig kapjuk az Úristentől, észre kell vennünk. Az elkövetett bűnök miatt végzett engesztelés kegyelmek forrása, ne mondjunk le róla.

Az első félév első szombati engesztelésének dátumai:
Január 8., február 5., március 5., április 2., május 7., június 4.

 A MÚLT ÉV MÁSODIK FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI

sikeresek voltak. Az Egyetemi Sportcsarnokban tartott országos Barankovics-emlékülésre mintegy ötezren voltak kíváncsiak. A hallgatóságon megérkezésünkkor érezhető csalódottság volt észlelhető, mivel Orbán Viktor miniszterelnök úr nem velünk érkezett. Ezért a rendezvény elején azonnal bejelentettem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr meg fog érkezni; a kedélyek megnyugodtak. A kormányválság miatt a miniszterelnök úr maratoni tárgyalásról másfélórás késéssel érkezett, de megérkezett a hallgatóság nagy ovációjától kísérve.

Szeptemberben a győriek régi színházában, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban teltházas rendezvényen, "Üzenet az otthoni hegyeknek" címmel emlékezetes Wass Albert-estet hallottunk a nagyváradi színész-házaspártól: Kiss Törék Ildikótól és Varga Vilmostól.

Októberben hasonló érdeklődéssel kísért előadást hallottunk "A tudatos emberi agy" címmel Hámori József agykutatótól, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökétől. A rendezvényen az életkori arány megfordult, több volt a fiatal, mint az idősebb korosztályhoz tartozó.

Novemberben tartottuk tizenkettedik, hagyományos jótékony célú hangversenyünket, amelyen két Szent István-díjat és egy ösztöndíjat adott át a Győri Nemzeti Színházért - KÉSZ Alapítvány. Sajnálatos módon a színházi szórólapos tájékoztatókon először a KÉSZ hangversenyt, mint zártkörű rendezvényt tüntették fel. Ennek tudtuk be utólag, hogy az utolsó héten - az eddigi gyakorlattól teljesen eltérően - még mintegy 250 jegy nem kelt el. Segítőtársaink révén végül is a rendezvényre a színház is megtelt, a jegyek elfogytak a Hit és Haza című koncertünkre. A jókedvű közönség ismét feltöltődött lelkileg.

Decemberben közgyűlést tartottunk. Az itt tapasztalt szerény érdeklődés azzal volt magyarázható, hogy a közgyűlésünkkel egy időben két hangverseny is elkezdődött: az egyik a bazilikában, a másik az Evangélikus Öregtemplomban. A közgyűlésen bejelentett 2005-ös, 2 napos (szombat - vasárnap) szeptemberi máriapócsi zarándoklatra máris 18 fő jelentkezett. KÉSZ-tagtársaim a január 26-i rendezvényen jelentkezhetnek. Jelentkezési határidő január 31. Azért kell sürgősen lefoglalni a zarándokházban a szállást, mert a kegyhelynek jubileuma van, és különösen nagy érdeklődésre lehet számítani. Ezért szükséges a jelentkezéshez ilyen rövid határidőt megadni.RENDEZVÉNYEINK 2005-BEN


2005. január 26. (szerda) este 6 óra

Dr. Olofsson Placid 89 éves bencés atya:
10 börtönév a Gulagon - A szenvedés túlélésének szabályai


2005. február 18. vagy február 25. (péntek) este 6 óra

Kerekasztal-beszélgetés:
Mi az igazság? Sorskérdéseink a magyar közéletben, az Európai Unióban, a magyar egyházpolitikában.
Az előadókkal történő időpont egyeztetés végeredménye dönti el a rendezvény időpontját:
Felkért előadók: Stumpf István politológus, egyetemi docens, Szájer József EP-képviselő, Balog Zoltán, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója
Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (régi színház), Czuczor Gergely utca 17.


2005. március (időpont egyeztetése folyamatban)

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója:
Diktatúrák határán 60 év távlatából


2005. április 27. (szerda) este 6 óra

József Attila-centenárium alakalmából emlék-est:
Korzenszky Richárd, OSB. Tihanyi perjel
"Az én vezérem bensőmből vezérel!" (Levegőt!)
József Attiláról 100 évvel születése után


Rendezvényeinket a kerekasztal-beszélgetés kivételével a tanítóképző főiskolán tartjuk (Liszt Ferenc utca 17.)
Minden rendezvényünkön ingyenes a részvétel.A SZENT TARZÍCIUS KARITATÍV GYERMEKTÁBOR

Árazatlan költségvetési kiírás megtörtént, a benne levő sok karitatív munka ellenére több, mint 600 ezer forintba került, kifizettük. Még e hónapban hét tagú társadalmi kuratórium ül össze a gyermektábor ügyét segítendő. Szakemberek ütemezési tervet készítenek, a teljesítéshez pályázni fogunk.ÜZENET EGÉSZ ÉVRE

Alakítsuk karácsonnyá mindennapjainkat, ahogy Juhász Gyula írja:

"És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorúan nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben.
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S NE CSAK ÍGY DECEMBERBEN."

 

KÉSZ-HÍRLEVÉL A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének tagsági értesítője. Megjelenik: évente háromszor.
Szerkeszti: Dr. Lanczendorfer Erzsébet elnök
Tel/fax: 96/314-116
Internet: www.kesz.gyor.hu E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.