Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fűben, virágban, dalban, fában,
születésben és elmúlásban,
mosolyban, könnyben, porban, kincsben,
ahol sötét van, ahol fény ég,
nincs oly magasság, nincs oly mélység,
amiben ő benne nincsen
.

Háború a karácsony ellen?

A Fehér Ház a karácsonyfát „ünnepi fának" nevezte. 2012-ben Brüsszelben már nem állítottak karácsonyfát a főtéren. Idén is tilos, helyette plazma tv-k sokasága áll fa alakban. Egyes vélemények szerint a muzulmánok érzékenységét szeretnék tiszteletben tartani, más források szerint viszont egyszerűen csak modernek akarnak lenni.

Félelmetes párhuzam, de mi lenne, ha ma kérne szállást a Szent család? Beengedjük-e?

A boldogság bennünk van, ahogy mondja Böjte Csaba atya: „A kis Jézus nem páncélban, nem kivont lángpallosú kerubok között jött közénk, hanem egyszerűen csak itt van köztünk, így, pici betűkkel. Akkor is volt háború, bűn, nyomorúság meg minden - de Isten mosolyog, bízik a Mennyei Atya teremtett csodálatos világában."


Arasznyi életünk alatt
nincs egy csalóka pillanat,
mikor ne lenne látható az Isten.

De jaj annak, ki meglátásra vak,
s szeme elé a fény korlátja nőtt.
Az csak olyankor látja őt,
mikor leszállni fél az álom:

ítéletes, zivataros,
villám-világos éjszakákon. (Wass Albert)Őseink hite, a jövő reménye

Gróf Nádasdy Borbála, az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család, a Nádasdy família tagja volt a vendégünk 2015. szeptember 16-án. Meghívásának oka az volt, hogy egy hetilapban olvasott élvezetes beszámolójából kicsengett az optimizmus, az örök hit, a remény, amire nekünk most nagyon szükségünk van. Nem csalódtunk! Mosolya, tartása, kiállása példaadó, 56 év párizsi tartózkodása ellenére szép magyar beszéde irigylésre méltó.

Hármas hitvallásaként jelölte meg a családot, a hivatásból végzett munkát, és a magyarságért való kiállást.

A wikipédiában közölt adatok magyarázatával kezdte előadását, amelyben szereplő téves adatok az igazságérzetét sértik, a valóságtartalmat nélkülözik. Édesapja nem szökött, hanem menekült az akkori rendszer megtorlásai elől, nem hadifogoly volt, hanem málenkij robotra vitték. Nagy-nagy különbségek ezek, amik - mint tudjuk - a magyar történelem meghamisításának csak töredékei, de amíg az élő bizonyítékok itt vannak, addig kell cselekednünk, javítanunk.

„Azért beszélem még így a nyelvet, mert sokat olvastam, ami a honvágyamat csillapította".- kezdte életrajzi beszámolóját. Fiai jól beszélik nyelvünket, és elszánt abban, hogy unokái is megismerjék a magyar nyelv szépségeit, ezen keresztül a magyar kultúrát. Többek között ez inspirálta, hogy hazatérjen, és, ha nem is a Nádasdy birtokon, de magyar földön élje le élete további szakaszát.

Amíg Franciaországban élt, igyekezett az ott élőknek az „igazi" Magyarországot megmutatni, elmagyarázni. Küldetésként végzi a magyarságért való munkát, és mintegy feladatul tűzte ki a KÉSZ hallgatóságának is a kiállást, a bátor fellépést, kiemelve II. János Pál pápa „Ne féljetek" buzdítását.

Mexikói nászasszonya mondta neki itt Magyarországon: „Bár mindenki úgy törődne a hazájával, mint te!"

Számos könyvet írt és még újakat tervez, ami a jövőbe mutató reményt adja az olvasók kezébe. Könyvei őszinték, nem panaszkodók.

A mai aktuálpolitikát is beleszőve buzdított mindannyiunkat arra, hogy bízni kell a jövőben. A humorral, de komoly mondanivalóval megtűzdelt életút végén az alábbi mondással fejezte be előadását: „A bánat visszatekint, az aggódás körültekint, a hit felfele tekint."

A mi feladatunk, hogy felfele tekintsünk, de lássuk meg azt is, ami körül vesz minket!


Lármafa Székelyderzsen

A Kereszténydemokrata Néppárt győri szervezete felhívására csatlakozott a győri KÉSZ a Székelyföld autonómiájáért szervezett őrtűzgyújtáson való részvételhez, a székelyek autonómiatörekvéseinek támogatásához. A Székelyderzsen gyújtott őrtűzhöz a falu lakokosságán kívül Korondról és a környező településekről is voltak résztvevők. A település népviseletbe öltözött általános iskolásai szívhez szóló versei után a polgármester felolvasta a székely Nemzeti Tanács 16 pontból álló kiáltványát, melynek lényege az volt, hogy Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával. Csodálatos látvány volt, ahogy a környező dombokon felgyulladó lármafák - ugyanazt kívánva - jelezték az együttérzést, az együtt-akarást.

Négy napos utunk második napján jutott még idő a környező vidéken egy kisebb kirándulásra. Ellátogattunk Korondra, de az egyik legmagasztosabb élmény a Madarasi Hargita „megmászása" volt. Traktorral vittek fel minket a pihenőig, onnan egy elég meredek, csúszós út vezetett az 1801 m magas tetőre. Az idő csodálatos volt, felérve, szinte a mennyben éreztük magunkat. A felhők felett jártunk, ahol az volt az érzésünk, hogy Molnár Ferenc Fehér felhő című drámájának helyszínén vagyunk.

A Zetelekán kapott szállásokon minden résztvevő ismételten megérezte azt a szeretetet, amit csak itt Székelyföldön, a székelyek tudnak adni.

Utazásunk célja azt volt, hogy csekély létszámunkkal kiegészítsük az ottani lakosságot, hozzájáruljunk a székelyek vágyának teljesüléséhez.


„...s rendezni végre közös dolgainkat"

Migráció: Spontán menekülés vagy szervezett megszállás? című országjáró fórumán vendégünk volt Mráz Ágoston, politológus és Dr. Lanczendorfer Erzsébet a KÉSZ győri csoportjának tiszteletbeli elnöke. Az aktuálpolitikai találkozó célja az volt, hogy a sokféle híradásból egyértelmű válaszokat kapjunk. Migráns, bevándorló, menekült? Milyen politikai előzményei vannak, voltak a népvándorlásnak? Orbán Viktor migrációs politikája. A politológus összefüggéseiben mutatott rá arra, hogy mik voltak azok az indítékok, melyek idáig vezettek. Az előadók felhívták a figyelmet a Fidesz kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtő kampányára. „Védjük meg az országot!"


Adventi fényesség

Idén is teltházzal vettek rész a segíteni akarók a jótékonysági hangversenyen 2015. december 12-én 18 órakor, a Richter Teremben. Az Adventi fényesség című hangverseny fővédnöke Dr. Pápai Lajos megyéspüspök volt. A hangverseny bevételéből a „Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítványt" segítjük.

Az adventi készületet még hangulatosabbá téve hívtuk meg a Hot Jazz Band együttest, akik az jazzkorszak népszerű szórakoztató zenéjének, és a két világháború közötti magyar filmek slágereinek kedvelt megszólaltatói. A Kossuth-díjas együttes tiszteletdíjáról lemondva, azt jótékony célra felajánlva mondott igent a felkérésünkre. A Győri Filharmonikus Zenekar az idén is önzetlen felajánlással állt a jó ügy mellé. A zenevilág széles repertoárjában a jazz, a komolyzene, és a közös éneklés jól megfért egymással, a közönség igazi adventi hangulatban térhetett haza.

„Jó dolog lehajolni a kicsinyekhez, az elesettekhez, a szegényekhez... Minden másféle örömnél szebb, tisztább, felemelőbb jónak lenni, jót tenni, szeretetből irgalmasságot gyakorolni a bajban lévőkkel." Böjte Csaba atya


Kérés: Amennyiben van e-mail elérhetősége, kérem, küldje el a lenti címre, hogy elektronikusan kaphassa a leveleket


Változás: Tagdíjat kérem a Pannon Takarék Bank 63200157-14906806 számlaszámra befizetni.

2016. január 8-án. 16 órakor taggyűlés lesz az Apor teremben (Győr, Káptalandomb 5/b).

KÉSZ-Hírlevél A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri csoportjának tagi értesítője

Szerkeszti: dr. Ottófi Rudolfné elnök Tel: 96/332-504
Internet
: http://kesz.gyor.hu E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.