Keresztény Értelmiségiek SzövetségeLogoJelmondat

Kapcsolat

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Győri Szervezete

Székhely:

1016 Budapest, Aladár u. 17.

Postacím:

H-9030 Győr,
Dinnyés utca 32.

Tel.: 36/96/332-504
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A nagyböjti idő arra tanít minket, hogy még inkább vegyük komolyan Jézus követését. A nagyböjti idő a lelki megújulás ideje, amikor nemcsak azt határozzuk el, hogy mit nem teszünk, hanem azt is, hogy mit teszünk. Nem az a lényeg, hogy mennyit, hanem az, hogy mit és hogyan tesszük. Előttünk van a minta. Jézus megmutatta a hogyant, az odavezető utat. Melyek ezek? Az ima: „Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok,mint a képmutatók (Mt 6,5) A böjt: „Amikor böjtöltök, ne legyetek olyanok,mint a képmutatók” (MT 6,16) Az alamizsna: „Úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit cselekszik a jobb.” (Mt 6,3)

Jézus értünk vállalt áldozatot, melyre adott válaszunk lehet az imádság,  a jótett és az önmegtagadás.

A visszatérő nagyböjti idő egy folyamat, melyben keresztényi feladatunk, hogy készséggel csatlakozzunk Krisztushoz, és az iránta való szeretetből cselekedjük a jót.

Ha így teszünk, akkor megértjük, hogy részünk lesz Jézus húsvéti győzelmében, vagyis halálában és feltámadásában.

„Tartsuk fontosnak a nagyböjtöt minden családban és minden keresztény közösségben, hogy általa eltávolítsuk mindazt, ami szétszórttá teszi lelkünket, és megerősítsük azt, ami táplálja a lelket, megnyitva szívünket Isten és a felebarát szeretetére.” XVI. Benedek Pápa

 


Szentföldi képek: Jézus nyomában a szent helyeken

Dr. Rédly Elemér pápai prelátus, székesegyházi kanonok, teológiai tanár vetített képes előadására megtelt a Tanítóképző díszterme. Minden hívő ember vágyálma, eljutni azokra a helyekre, ahol Üdvözítőnk született, tanított, meghalt, feltámadt. Elemér atya sok ezer fényképe közül válogatva kalauzolt el bennünket azokra a szent helyekre, melyeket jól ismerhetünk a Bibliából. A személyes élményekkel is fűszerezett előadásban olyan helyekre is „bejutottunk”, ahová turistautak nem vezetnek. Az Atya elmondása szerint az evangélium tanítása még mélyebben gyökerezik az ember szívében, miután végigjárta Jézus életének állomásait. A jelenlévők között sokan voltak, akik bejárták a Szentföldet, néhányan az Atyával együtt, de talán még többen, akik ezek után még nagyobb vágyakozással akarnak eljutni Betlehembe, Názáretbe, Jeruzsálembe. Ezek a csodálatos felvételek gondolatébresztő, hitébresztő képek voltak egyben, és ahogy az Atya mondta, ezek alapján már jobban tudjuk, hogy mit és hogyan kell megnéznünk a Szentföldön, ha Jézus nyomában járunk.

Külön öröm számunkra, hogy Elemér atya a győri KÉSZ aktív tagja, aki önként vállalta ezt az előadást. Elemér atya nem csak Győrben, hanem országosan is ismert teológus, tanár. Önkéntessége példaadó, aki a Hit pajzsa, és a Hazámért és a Hitemért díj tulajdonosaként saját vagyonából 1millió Ft-ot adományozott az államadósság csökkentésére.


 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége idén is részt vesz Győr város március 15-ei ünnepségén, és elhelyezi koszorúját.

 


 

Szeretet-versek

Murányi László a Magyar Televízió volt főmunkatársa, előadóművész, magyar költők, írók legszebb költeményeit, gondolatait szólaltatja meg Balassitól Petőfin, Aranyon, Adyn, Radnótin, Juhász Gyulán, Reményik Sándoron, Gyóni Gézán át Márai Sándorig, Wass Albertig.

„A nyilvánosság előtt élő ember voltam több, mint 3 évtizedig a Magyar Televízióban és Magyar Rádióban, a " Szeretet-versekkel" pedig bizonyos mértékig máig az maradtam.” 

 

A januárban elmaradt előadói est új időpontja 2013. március 13. Liszt F. u. 42. Díszterem

 

X    X    X    X    X


Az utolsó hegycsúcs –Hol ér össze ég és föld

Nemrégiben mutatták be Magyarországon Juan Manuel Cotelo spanyol rendező eddigi legnagyobb hatást kiváltó filmjét, a Pablo Dominguez atyáról szóló alkotást. Az elmúlt időszakban a filmet már hetek óta telt házzal vetíti Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Noha a mű alapvetően dokumentumfilm, mégse egy klasszikus doku-alkotásra számítsunk. A film inspirál, megerősít, válaszokat kínál, és arra ösztönöz, hogy mindazt, amit a néző a moziteremben átél – és a hétköznapokban megélhet -, azt átadja másoknak is, hogy ők is megerősödhessenek, és ha szükséges, válaszokat kaphassanak.

A Hit évében az új evangelizáció kiváló eszköze ez, ami a széles nagyközönséghez juthat el – és ahogy Spanyolországban, úgy itt is formálhatja a közvéleményt, a társadalmat. A filmet 2013. áprilisában, a NYME Apáczai Csere János Kar Liszt F. u. 17. szám alatti nagyelőadójában vetítjük le.


 

Zarándoklat

Az elmúlt taggyűlésen megbeszéltek szerint ebben az évben is tervezünk zarándoklatot. Egy szép megfogalmazás szerint a zarándoklat a lélek által ihletett útra kelést is jelenti. A győri KÉSZ által szervezett zarándokútra elsősorban a tagtársakat várja, de befogadó szervezetként szívesen elfogadja azoknak a keresztény testvéreknek is a jelentkezését, akik szívesen járnák a mi utunkat. Ausztriai zarándokutunk időpontja: 2013. április 27. Zarándokutunk lelki vezetője Dékány Ferenc atya.

 


Pályázat

Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy a KÉSZ központhoz benyújtott pályázatunk sikeres volt, melyben támogatónk az Emberi Erőforrás Minisztériuma. A pályázatunkat a 2013. január –áprilisig tartó események, rendezvények megszervezésére, költségeinek fedezésére adtuk be. A támogatás forrása az EMMI önkéntesség európai évéhez kapcsolódó pénzalapja, melyet az önkéntesség népszerűsítése céljára kell felhasználni. 

 


DÉVAI SZERETET NAPOK

Ebben az évben április 21-ei hétvégén ismét megrendezésre kerülnek a Szeretet Napok, melyet két szóval is jellemezhetünk: jótékonyság, önkéntesség.

Tegyük a jót!

 

A KÉSZ is támogatja az EGY KÖZÜLÜNK Európai Polgári Kezdeményezést. Az alulról épülő népi kezdeményezés célja az emberi élet, az élethez való jog elismerése a fogantatástól kezdve. Támogató aláírásokat a rendezvényeinken gyűjtjük.

 

Tagdíjbefizetést kérem: Nyúli Bank 59200109-16009314 számlaszámra befizetni

KÉSZ-HÍRLEVÉL  A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének tagsági értesítője.

Szerkeszti: dr. Ottófi Rudolfné elnök Tel: 96/332-504
Internet
: kesz.gyor.hu  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.